Afbeelding

Facebook-grap: binnen

NULL

Facebook-grap: binnen één dag 8.000 likes met nepaccount


Beek en Donk - Een nep win-actie op Facebook plaatsen en daar binnen één dag 8.000 likes meekrijgen. Het lijkt onvoorstelbaar, maar voor de Beek en Donkse Fabian Briels (20) is het realiteit. Samen met een huisgenoot maakte hij het nepprofiel van ‘Hugo van Aarle’ aan. Op dit profiel plaatsten ze een ‘deel en win’-actie.


Het begon allemaal met het idee om te kijken wat het effect was van zo’n ‘deel en win’-actie op Facebook. De heren maakten daarvoor eerst een nepprofiel aan, dit noemden ze ‘Hugo van Aarle’. Hugo van Aarle was op Facebook de CEO van het bedrijf ‘Delen is Winnen’. Met het nepprofiel voegden ze wat vrienden toe. Er waren steeds meer mensen die ook vrienden met Hugo wilden worden. Toen er rond Hugo een klein netwerk was ontstaan, zetten ze onder de naam van het nepbedrijf van Hugo een ‘deel en win’-actie online. “We namen gewoon een plaatje van een Macbook en op Photoshop maakten we hem roze”, vertelt Fabian. “Maar er bestaat natuurlijk helemaal geen roze Macbook. Daarom dachten we ook dat er veel mensen waren die er wel eentje wilden winnen. De bedoeling was simpel: mensen zouden de laptop kunnen winnen als ze de foto zouden ‘liken’ en daarna zouden doorsturen.”

Al vrij snel bleek dat veel mensen inderdaad de laptop wilden winnen. “Na 24 uur hadden we 8.000 likes”, aldus Fabian, die er nog steeds licht verbaasd over is. Mijn huisgenoot zei: ‘We moeten er een einde aan maken en vertellen dat het een grap is.’ Maar de enige oplossing bleek te zijn dat we de hele actie van Facebook moesten verwijderen.” De heren schreven bij de foto dat het een grap was. Maar ondanks dat dat er bijna overal bij stond geschreven op Facebook bleven mensen de foto delen. “Uiteindelijk moesten wij van Facebook zelf de actie weghalen.”

Het effect van hoe dit soort actie uit zou pakken, bleek veel groter dan gedacht. Fabian: “Het is bizar dat we na 24 uur al 8000 likes hadden. Eigenlijk is het gewoon een heel goed gelopen grap.”

Maar hoe kijken de heren hier nu op terug? “Ik hoop dat mensen ervan hebben geleerd dat al die ‘deel en win’-acties nep zijn”, aldus Fabian. Toch zijn er veel mensen die berichten sturen naar Fabian of hij hen wil helpen om ook zoveel likes te krijgen of om hen te leren hoe dat moet. “Ik reageer eigenlijk nooit op zo’n bericht. Het is gewoon een goed gelukte grap. We hebben geluk gehad met de actie; daar zijn weinig tips voor.”