Afbeelding

Een kijkje in het nieuwe Commanderij College en de sporthal

Onderwijs

Een kijkje in het nieuwe Commanderij College en de sporthal


Beek en Donk – De gemeenteraad nam dinsdagavond een kijkje in de nieuwbouwschool van het Commanderij College en de daaraan vastzittende sporthal. Het gebouw is erg ruimtelijk van opzet. Veel ramen en open ruimtes kenmerken het schoolpand.

Het Commanderij College

“De verticale lijnen naast elkaar stellen bamboestokken voor”, weet Martin Jacobs, bestuurder van het Commanderij College, te vertellen. “De bamboestokken zijn op sommige punten ‘geknakt’.” Wie de nieuwe school binnenloopt, valt meteen de grote ruimte op. Geen klassieke klaslokalen meer net als vroeger, maar open lokalen. “De lokalen zijn gecentreerd per sector. Overal zitten ramen. Lokalen bestaan ook uit schuifdeuren van glas. Dit is makkelijk wanneer er bijvoorbeeld een gezamenlijke les plaatsvindt, dan heb je meteen een grotere ruimte.”

Centraal op de bovenste verdieping ‘hangt’ een centrale ICT-ruimte. Dit is een soort open leercentrum. Alle ruimtes in het pand zijn benut. “Het gebouw is efficiënt ingedeeld. Er gaat geen loze ruimte verloren. Kijk bijvoorbeeld naar de gangen. Sommige lokalen, zoals de zorg & welzijn-ruimte, zijn helemaal open, waardoor zelfs de gang gebruikt kan worden”, aldus Martin.

Verbintenis school en sporthal
De school en de sporthal staan in verbintenis met elkaar. Hier is goed over nagedacht. “Het Commanderij College bevat bijvoorbeeld een grote keuken voor de leerlingen. Deze ligt tegen de sporthal aan, waardoor er met evenementen of andere dergelijke dingen gebruik gemaakt van kan worden. Dit geldt ook voor de kantine van de sporthal, die ook als soort van kantine voor school kan fungeren.”

De nieuwe sporthal
Wie de nieuwe sporthal binnenloopt, kijkt zijn ogen uit. Het lijkt net of de ruimte niet ophoudt. De oppervlakte van de hal is 3000m2, wat neerkomt op een sporthal van bijna 80 bij 40 vierkante meter. De hal kan in drie gedeeltes opgedeeld worden en bestaat uit vier zaalsegmenten, waardoor diverse verenigingen tegelijk ingeroosterd kunnen worden. Daarnaast bevat het een uitschuifbare tribune, waarop 400 mensen kunnen zitten.

Toename aantal leerlingen
Martin merkt nu al dat de nieuwe school leerlingen aantrekt. “De vorige school was berekend op 400 leerlingen en dat is deze ook. Op dit moment zitten er 385 leerlingen op deze locatie van het Commanderij College. Voor komend schooljaar stevenen we af op 420 leerlingen. Wat toch een forse toename is.”

De opening
Na de zomer vindt er een officiële opening plaats van de nieuwe gebouwen. Komende maandag beginnen de derde klassen van het Commanderij College al met het volgen van lessen in het nieuwe schoolgebouw.