Laarbeekse kinderen roefelen erop los

NULL

Laarbeekse kinderen roefelen erop los


Laarbeek – Brandweerman spelen, je eigen brood bakken, koeien melken, een graafmachine bedienen of kennismaken met een sport: zaterdag was het de Laarbeekse Roefeldag. Bijna 1200 kinderen uit de gemeente namen hieraan deel en namen een kijkje in ‘de grote mensenwereld’ of kwamen in aanraking met een vereniging.

Roefelen is het Vlaamse woord voor kennismaken met en onderzoeken of ontdekken van iets nieuws. Twintig jaar geleden waren de Beek en Donkse kinderen de eerste in de gemeente Laarbeek die kennismaakten met het fenomeen. Inmiddels is het roefelen uitgegroeid tot een jaarlijkse, populaire dag onder kinderen en bedrijven.

Maar liefst 250 organisaties en verenigingen zetten zaterdag de deuren open voor de Laarbeekse jeugd, waarmee zij deze dag tot een groot succes maakten. Sommige organisaties roefelen al vanaf het eerste uur, voor andere was dit de eerste keer.

Mariahout
Op hoeveel manieren kun je zeggen: “Waar is de pot met pindakaas?” Bij Toneelvereniging Mariahout weten ze dat je dit op heel veel manieren kunt zeggen. Voor de kinderen is het nog een beetje onwennig. Inge van de Ven speelt dat ze boos is, maar ondertussen moet ze wel een beetje giechelen. Met veel enthousiasme doen de kinderen mee aan de toneeloefeningen. Het is de eerste keer dat Toneelvereniging Mariahout meedoet aan de Roefeldag, maar daar is niets van te merken.

Lieshout
Voor melkveebedrijf familie Bouw is het de 10de keer dat ze hun deuren openen voor de Roefeldag. Hier weten ze uit ervaring dat met name de tractoren en kalfjes de meeste aandacht trekken. Toevallig is er net een groepje met alleen meisjes, zij begroeten de pasgeboren kalfjes met veel “ohhs” en “ahhs”. Als ze de grotere koeien zien, vraagt een van hen een beetje benauwd of ze hier moeten gaan werken. Dat hoeft gelukkig niet, wel mogen ze eigen melk van de boerderij proeven.

Aarle-Rixtel
Bouwbedrijf Gevers opent voor de eerste keer de deuren voor de Roefeldag. De kinderen worden gelijk aan het werk gezet om cement te maken, zodat ze een muurtje kunnen metselen. Dit wordt met zoveel overgave gedaan dat er geen tijd meer genomen wordt om te drinken en een snoepje te eten. Tussendoor kan er nog wel wat verteld worden over de werkzaamheden. Op de vraag, hoe lang het duurt om een huis te bouwen, antwoordt Bram Vlemmings: ”Eén week!”

Beek en Donk
Als de kinderen aankomen zien ze een grote berg zand met 4 graafmachines. Een medewerker van Gebr. Kanters legt uit dat ze een graafmachine mogen uitzoeken en zelf mogen graven. De kinderen laten zich dit geen twee keer zeggen en nemen met een grote grijns plaats. Guus van Ham zegt tegen zijn moeder: “Dit is mooi werk, mama!” Hier weten ze na 15 jaar roefelen precies wat de kinderen leuk vinden.