Al 20 jaar leven in onzekerheid

Politiek nieuws

Al 20 jaar leven in onzekerheid


Aarle-Rixtel – Het is niet meer de vraag óf de nieuwe weg er komt, maar het is eerder de vraag wanneer hij er gaat komen. Met een ‘voorlopige’ keuze voor de Ruit rond Eindhoven is ook duidelijk dat de oost-west verbinding van Son en Breugel tot aan Aarle-Rixtel ten zuiden van het Wilhelminakanaal moet komen. 

De keuze voor dit traject is weer een nieuwe stap in het al jaren voortslepende dossier. “Wij zijn hier in 1987 komen wonen en toen speelde het al”, vertelt Anneke van Duppen. Zij woont op de Opstal in Aarle-Rixtel. De nieuwe weg zou dwars door haar achtertuin komen. “Toen wij dit huis kochten, vroeg ik aan een kennis van mij bij de gemeente Helmond hoe het nu zat met de weg. Die kennis zei dat die weg er niet zou komen. Eens in de vijf jaar speelde het verhaal weer op, maar het is pas echt concreet geworden in 2004.”

Zoals de nieuwe weg nu ingetekend is, betekent dit dat een aantal bewoners een deel van hun tuin moeten afgeven; sommigen moeten zelfs helemaal weg. Net als dat de weg dwars door natuurgebied Reijbroeken gaat. Anneke weet nog niet waar ze aan toe is. “Wij wonen op een prachtig, uniek plekje. Achteraf, maar wel in het dorp. In de zomer is het net Frankrijk. Stel dat je weg moet, zoiets als dit krijgen we nooit meer terug. En daar baal ik dan nog het meeste van.”

Buurtgenoot Betsy Sterken weet net als Anneke dat het plan van een nieuwe weg al jaren voortsleept. “Oudere mensen vertellen mij wel dat twintig jaar geleden ook al werd gesproken over een weg langs het kanaal. Ik ben deze week 68 geworden dus als het nog eens twintig jaar duurt, dan zit ik misschien in een verzorgingstehuis en heb ik er niet zo’n last van”, kan ze toch lachend vertellen.

Dat het nog zo lang gaat duren lijkt onwaarschijnlijk. Volgens de planning van de provincie en de betrokken gemeenten zou in 2017 gestart moeten worden met de aanleg, waarna in 2020 de weg klaar kan zijn. Vraagteken is nog of bij de kruising met de Zuid-Willemsvaart de weg middels een brug het water kruist of dat er een tunnel komt. In het voorlopige concept wordt gesproken over een brug. In het Bereikbaarheidsakkoord staat dat er daar een tunnel moet komen. De gemeente Laarbeek wil hier aan vast houden.

Betsy: “Wij horen natuurlijk ook van alles, maar zolang er niets zeker is, wachten we nog maar af. Het is niet leuk, maar wat doe je eraan?” Ook Anneke ervaart de onzekerheid over wat de toekomst gaat brengen als meest vervelende punt. “Als nu eens concreet werd over hoe en wat, dan hebben we tenminste duidelijkheid. Maar het weerhoudt ons er niet van om dingen te doen. We leven nu en genieten nu. Het beheerst gelukkig niet ons leven.”