Afbeelding

Hoe is het nou met...Johan Verschuuren

NULL

Hoe is het nou met... 


Deze week is het de beurt aan Johan Verschuuren. Dertig jaar is hij als weerman te horen geweest op Omroep Brabant. De geboren en getogen Aarle-Rixtelnaar is, mede door zijn talrijke weerspreuken, bekend in heel Brabant en ver daarbuiten.

“Goeiemorrege!” Zo begon Johan Verschuuren iedere morgen zijn weerpraatje op de radio. Vervolgens vertelde hij wat het weer die dag zou brengen en gaf hij de waarnemingen door vanuit de hele provincie. Hij eindigde zijn praatje steevast met een van zijn fameuze weerspreuken.

Johan, geboren in 1935, groeide op in een groot gezin aan ‘De Overbrug’ (tussen Aarle-Rixtel en Helmond). Door zijn moeder, en de buurman, kreeg hij al op jonge leeftijd buitengewone interesse voor het weer en de natuur. Johan: “Als wij naar school moesten, luisterde ons moeder naar de hennen. Maakten ze veel herrie, dan hoefden wij ginne jas aan, want dan kwam er geen regen.” De buurman, Jan van Alphen, kende veel oude weerspreuken. Johan schreef deze als kind al op.

Tijdens een kortstondig verblijf op kostschool ‘De Ruwenberg’ ontdekte Johan, dankzij de vele sportfaciliteiten, zijn liefde voor het hardlopen. Johan: ”Gelukkig kon ik na twee jaar weer naar huis. Toen ben ik thuis op de boerderij gekomme.” Zijn hardlooptalent ontwikkelde hij door iedere avond een trainingsrondje te maken via Lieshout, Gerwen en Helmond . Johan: “Toen ik in Gerwen een Solex inhaalde, riep de bestuurder naar mij: koopt nooit ginne Solex.” Als begenadigd hardloper won hij talloze prijzen in Nederland en zelfs België.

In 1968, Johan werkte inmiddels bij groothandel Végé, trouwde hij met Gerrie. Het paar vestigde zich aan de Lijsterstraat. Daar kregen ze twee zonen. Helaas zijn zij allebei overleden. Johan: “Dit is het ergste wat je kan overkomen.” Gerrie: “Gelukkig hebben we een schoondochter en twee kleinkinderen, daar zijn we heel blij mee.”

Omroep Brabant contracteerde Johan in 1982 als officiële Brabantse weerman. Dertig jaar lang hield hij iedere ochtend, meestal vanuit thuis, zijn weerpraatje. Om zich goed voor te bereiden stond hij dagelijks om vijf uur op. Johan: “Efkes de koffie aanzetten. Dan naar buiten kijken naar de wolken en luisteren waar het geluid vanaf komt.” Johan had dan nog voldoende tijd om van zijn bevindingen een verhaal te maken voor de uitzending van die ochtend. In de uitzending gebruikte de weerman, groot voorstander van het Brabants dialect, regelmatig Brabantse woorden. De directeur van Omroep Brabant was daar niet altijd blij mee. Johan: “Als ik in de uitzending zei dat het vandaag ‘schon’ weer werd, dan belde de directeur mij op om te zeggen dat het vandaag ‘mooi’ weer werd.

In de loop der jaren had Johan een enorme verzameling Brabantse weerspreuken aangelegd. Deze waren meestal gebaseerd op de Heiligenkalender. Johan: “Omdat ik niet wist welke heilige op welke dag viel, heb ik bij de zusters een missaal geleend. Zo kon ik alle spreuken sorteren op datum. Daar heb ik heel veel uren aan besteed.” Johan maakt ook zelf weerspreuken. Deze gebruikte hij pas na vijf jaar testen: “Ge moet 100 procent zeker weten dat ze kloppen.” De weerman publiceerde zijn verzameling weerspreuken in drie boekjes. Hij ging op veel plaatsen lezingen geven en werd uitgenodigd in diverse televisieprogramma’s. Zo werd de trotse Aarle-Rixtelnaar landelijk bekend. Johan: “Heel Nederland weet waar Aarle-Rixtel ligt.”

“Hij hi wir gelijk,” was vaak de reactie van het publiek als Johan’s voorspelling uitkwam. De bekende weerman was dan zelf ook tevreden: “Als ik regen voorspel, dan ben ik verrekte blij dat ie velt.”

Tot slot wil de meerdere malen onderscheiden weerman, die nog steeds dagelijks bezig is met het weer, nog een voorspelling doen voor deze zomer: “Het is nooit zo klaar, of het hapert hier of daar.” Gelukkig is er ook nog wat hoop: “Wil het in juli niet heten, dan zal men in augustus zweten.”