Rijvaardigheidstoets 55+-ers van Laarbeek

NULL

Rijvaardigheidstoets 55+-ers van Laarbeek


Laarbeek – Veilig Verkeer Nederland (VVN) houdt samen met de Seniorenraad/Seniorenverenigingen KBO een Rijvaardigheidstoets. Deze is bestemd voor Laarbeekse 55-plussers en wordt gehouden op woensdag 9 oktober vanuit De Dreef in Aarle-Rixtel. Deze cursus duurt 1 dagdeel (’s morgens of ’s middags). 

De senioren hebben waarschijnlijk al vele jaren hun rijbewijs en door ervaring zijn zij geroutineerde automobilisten geworden. In al de jaren dat zij aan het verkeer deelnemen is er het nodige veranderd. Het verkeer is veel drukker, veel kruispunten zijn verkeerspleinen geworden, er zijn verkeersregels en verkeerstekens veranderd of bijgekomen. 

Bovendien gaan met het ouder worden bepaalde lichaamsfuncties ongemerkt achteruit. Een normale zaak. Maar het zijn wel die functies die belangrijk zijn in het verkeer, zoals het zien, horen, concentratievermogen en de reactiesnelheid. Het kan nooit kwaad om van tijd tot tijd de rijvaardigheid eens onder de loep te nemen. 

Tijdens de cursus gaat men in de eigen auto met een erkend en ervaren rij-instructeur ongeveer 45 minuten de weg op. Nadien wordt de rit besproken en krijgt men adviezen waarmee men de, vaak ongemerkt ingeslopen, fouten in de routine kan verbeteren. Het is geen herexamen en de instructeur zal ook niet proberen om uw rijstijl te veranderen. Het ritverslag en een naslagwerk krijgt men mee naar huis om het nog eens na te lezen. 

Er zijn ook nog een drietal andere activiteiten: een oogtest, een gehoortest en het bijspijkeren van verkeerstheorie. Bij deze theorie wordt ingegaan op verkeersproblemen, nieuwe verkeersregels, verkeerspleinen etc. Goede beweging is ook erg belangrijk, maar maakt geen onderdeel meer uit van de vaste cursusstructuur. Deelnemers krijgen een uitnodiging om gratis deel te nemen aan een MBvO les in hun kern die dan in het teken zal staan van “het rijden in de auto”.  

Belangstellenden kunnen de datum vast noteren. Na de vakantie komt er een officieel inschrijfformulier bij de nieuwsbrief van de diverse KBO’s en in de plaatselijke media.