Afbeelding

Eredeken Louis Doomernik Schutterskoning in Duitsland

Sportnieuws

Eredeken Louis Doomernik Schutterskoning in Duitsland


Lieshout - Voor de eerste keer in de geschiedenis van Fröndenberg regeert een Nederlander, Louis Doomernik van Sint Servatius Gilde Lieshout, als Koning bij het bevriende gilde uit Duitsland. De Fröndenberg Bürgerschützenverein draagt het komende jaar Oranje, toch zeker symbolisch.

De vriendschapsbanden zijn ruim 20 jaar geleden ontstaan en duren, met pieken en dalen, nog steeds voort. Met als hoogtepunt het koningschieten van afgelopen vrijdagavond. Met het 609e schot haalt Eredeken Louis Doomernik om 20 minuten voor 12 de vogel naar beneden. Louis kiest zijn vrouw Wilhelmien als Koningin.

Op zaterdagavond vond de Proclamatie plaats in de feesttent, en daar was het koningspaar vergezeld van de Hofstaat (hofhouding), 13 echtparen in dit geval. De hofhouding bestaat uit vrienden en bekenden van het Koningspaar, onder andere drie Lieshoutse gildebroeders met hun echtgenotes, Piet en Annie Swinkels, Peter en Jo Keursten en de nog op zondagavond geïnstalleerde Adjudant Ger van Pelt met zijn José. De andere leden van de hofhouding komen uit het bestuur van de Schützenverein en leden van de Fanfarezug. Het Hoep (hup) Holland was niet van de lucht. De Koningsdans was uiteraard goed gekozen, Tulpen uit Amsterdam.

Zondag was de Festzug (optocht) door Fröndenberg en aan het applaus was te merken dat de inwoners het er duidelijk mee eens zijn dat ze een ‘Hollander’ als koning hebben.

De bezoekende schuttersgilde op zondagmiddag in de feesttent hadden er ‘Oranje’ werk van gemaakt door versiersels als, oranje stropdassen, oranje servetjes, stickers van het kaas gebeuren van Frau Antje en Beemster kaas!

Door diverse verplichtingen van de St. Servatius afvaardiging in de werksfeer, moest het koninklijk busje op zondagavond om 10 uur richting Lieshout. Terugkijkend naar een druk, maar zeer gezellig weekend staat het St.Servatiusgilde toch maar weer, opnieuw, op de kaart.