Straatnamen-ABC: De Albers Pistoriusstraat

NULL

Straatnamen-ABC: De Albers Pistoriusstraat


Aarle-Rixtel - In De MooiLaarbeekKrant is elke week een straatnamen-ABC te vinden. Deze week was De Aarle-Rixtelse Albers Pistioriusstraat aan de beurt.

Het is al jarenlang de gewoonte om (voormalige) burgemeesters een eigen straatnaam te geven. Zo kreeg burgemeester Alphonse Emile Albers- Pistorius van Aarle-Rixtel ook een straatnaam toegewezen. Het kan natuurlijk niet anders dan dat het hier om de Albers-Pistoriusstraat gaat, tussen de Aarlese brug en de Aa-brug! Als er iemand een straatnaam heeft verdiend, is het deze burgemeester wel. Vanaf zijn benoeming in 1909 tot aan zijn vertrek in 1925 heeft hij zich voor Aarle-Rixtel ingespannen. Hij liet o.a. het Aarles Broek ontginnen, liet wegen en straten verharden, openbare verlichting aanleggen, enz. enz. Albers Pistorius was een markant figuur. Hij werd in Londen geboren als Alphonse Emile Albers, maar na zijn huwelijk met Petronella Pistorius noemde hij zich voortaan Albers-Pistorius. Alphonse was – net als zijn vrouw- van rijke komaf en had dan ook vele 'dure' hobby's. In 1909 kocht hij de villa aan de Dorpsstraat van een zekere heer Frost en gaf dit onderkomen de naam 'Mimosa' (het huidige Chalet Lohengrin). De burgemeester was dan ook een fervente plantenteler. Zo liet hij achter zijn villa een grote verwarmde kas bouwen, waarin hij onder meer de reuze waterlelie Victoria Regia kweekte. Aan de Kannelustweg – verscholen achter het lover- staat nu nog steeds de grote schoorsteen van deze kas. Van de kas zelf resteren nog enkele muurtjes.
De burgemeester was ook de eerste particulier met een eigen vliegtuig. Het was een tweedekker die hij in 1915 in Duitsland had gekocht. Hij gaf het vliegtuig de naam 'Daedalus Aarle-Rixtel' en stationeerde het op de Molenheide in Mierlo, waar een klein vliegveldje was aangelegd. Daarnaast bezat hij twee auto’s, waaronder een cabriolet. Maar wat wel heel bijzonder was: hij was een fanatieke konijnenfokker. Op enig moment bezat hij wel 25.000 konijnen!
In maart 1912 liet hij aan zijn burgers bekendmaken dat hij ervoor had gezorgd dat er een grote nieuwe tram was aangeschaft en dat deze op zondag met veel feestgedruis aan de Havenweg moest worden verwelkomd. Aldus trok zowat heel Aarle-Rixtel die zondag naar de Aarlese brug, inclusief de harmonie! In de verte nadere een grote stoompluim. Toen de tram het tramstation aan de Havenweg naderde leverde de ontknoping een grote teleurstelling op: het bleek de oude getrouwe stoomtram te zijn. De burgemeester riep met luide stem: “Weten jullie niet dat het vandaag 1 april is?!”
In 1925 verliet de burgemeester Aarle-Rixtel en werd hij procureur in Nijmegen. De prachtige 100 jaar oude Paardenkastanjes aan de Albers Pistoriusstraat zijn nog steeds de tastbare getuigen van deze bijzondere burgemeester!

Henk van Beek, Heemkundekring Aarle-Rixtel