Afbeelding

Internationaal Historisch Festival met een Laarbeeks tintje

NULL

Internationaal Historisch Festival met een Laarbeeks tintje


Laarbeek/Panningen – Op het Ruiterterrein De Vosberg in Panningen vindt op 27 en 28 juli het Internationaal Historisch Festival plaats. Deze is georganiseerd door de Historische Motoren en Tractoren vereniging. Pieter Rooijackers uit Beek en Donk was jarenlang voorzitter van deze vereniging. Ook trad hij jarenlang op als speaker tijdens het evenement.

Begonnen als een vriendenclubje met 150 leden uit de omgeving van De Rips en Westerbeek, zag Pieter dit evenement uitgroeien tot wat het nu is. Een internationaal festival waar meer dan 2000 tractoren en 400 stationaire motoren worden tentoongesteld en gedemonstreerd, met 1200 deelnemers uit diverse landen. En het festivalterrein is maar liefst 15 hectare groot.

Het is volgens Pieter een fabeltje, dat het allemaal boerenzonen zijn die belangstelling hebben voor tractors en stationaire motoren. In het ledenbestand van de vereniging zijn alle rangen en standen evenredig vertegenwoordigd. Sommigen zijn op zoek naar het verhaal achter opa’s tractor. Anderen hebben meer belangstelling voor de techniek van vroeger. Dit jaar is het eerste jaar dat Pieter niet meer actief bij de organisatie is betrokken. Hij heeft inmiddels de respectabele leeftijd van 80 jaar bereikt. Natuurlijk wordt hij als erelid nog wel uitgenodigd, maar “het zal toch wel weer uitdraaien op meewerken”, zegt hij zonder veel spijt in zijn stem.

“Ook inwoners uit Laarbeek behoren tot de deelnemers aan het festival”, vertelt Pieter. Bijvoorbeeld Leo Teunissen uit Beek en Donk, die een verzameling heeft van wel 50 stationaire motoren. Hij is aanwezig met een Engelse motor van het merk National uit 1910. Stationaire motoren werden gebruikt in de landbouw om bijvoorbeeld te dorsen en te malen en in fabrieken om machines aan te drijven. Rohald van der Linden uit Mariahout is aanwezig met 2 prachtig gerestaureerde tractoren: een Amerikaanse van het merk Oliver uit 1955 en een Engelse van het merk Fordson uit 1950. Naar schatting zijn er binnen Laarbeek wel 30 personen lid van de Historische Motoren en Tractoren vereniging.

Wat is er nog meer te zien op het Internationale Historische Festival in Panningen? De organisatie besteedt dit jaar extra aandacht aan een aantal thema’s: een dors- en zaagstraat, éénassige tractoren, historisch grondverzet, Belgische trekpaarden, gras- en maiscultuur, tuinbouw, melk en kaas, aardappelteelt, landbouwwerktuigen, houtbewerking, oude ambachten en historische woon- en vrachtwagens. Een Tiroler muziekkapel zorgt voor de gezelligheid en op het hele terrein zijn allerlei activiteiten die interessant zijn voor jong en oud. Meer informatie is te vinden op de website http://www.hmtklep.nl/.