Afbeelding

Social Sofa voor meer sociale cohesie in De Zonnetij

NULL

Social Sofa voor meer sociale cohesie in De Zonnetij


Aarle-Rixtel - Het is een drukke bedoening maandagavond op het veldje naast De Zonnetij in Aarle-Rixtel. In een grijze tent staan diverse vrijwilligers tegeltjes te plakken op de Social Sofa. Binnenkort krijgt deze bank een plaatsje op de binnenplaats van het nieuwe wooncomplex.

Sociale cohesie
Het initiatief voor deze Aarlese Social Sofa komt van Anne van de Ven en haar schoondochter Yvonne. “Veel senioren die wonen in De Zonnetij zijn vanuit Mariëngaarde daar komen wonen. Om meer sociale cohesie te krijgen tussen de bewoners is een Social Sofa een perfecte uitkomst”, aldus Anne. Het tweetal ging met dit ‘sociale verhaal’ naar de gemeente om het idee aan te kaarten. Daar kregen ze groen licht.De bank maakt nu zijn doel al waar, terwijl de vrijwilligers het ontwerp op de bank verder afmaken, zitten er diverse buurtgenoten gezellig koffie te drinken op het veldje.

Zon, ganzen en een senioren paar
Het ontwerp, wat straks te zien zal zijn op de bank, bestaat uit drie delen. Op het zitvlak van de bank staat een senioren paar, daarachter is de zon te zien dat De Zonnetij symboliseert en op de achterkant zijn een paar ganzen te vinden, die natuurlijk staan voor ‘Ganzegat’. Het ontwerp is gemaakt door Anne van de Ven zelf, die zich vooral liet inspireren door de senioren en de naam van het complex.

Net als op de camping
Terwijl er steeds meer buurtgenoten aan komen lopen voor een kopje koffie of een koekje plakken de vrijwilligers ijverig door. Ze zijn nu een maand bezig, maar als ze in dit tempo doorgaan zijn ze over drie weken klaar. “Dat komt gewoon door alle vrijwilligers”, vertelt Anne. “We zijn met 20 vrijwilligers en werken in drie ploegen, maar sommige vrijwilligers komen gewoon elke dag! Daarom gaat het zo snel.” Het is volgens Anne een beetje als op de camping: koffie uit een thermoskan en gesmolten koekjes, maar gezellig is het wel en daar gaat het om bij dit project.