Afbeelding

Mooi Gespot: Lepelaar

NULL

Mooi Gespot: Lepelaar 


Lieshout - De Beek en Donkse fotograaf Marcel van de Kerkhof spotte deze week bij De Mosbulten, tussen Lieshout en Son, een lepelaar. Hij wist de bijzondere vogel op camera vast te leggen.

De lepelaar is een opvallende verschijning die ook in Nederland regelmatig gezien wordt. Zijn leefgebied omvat Centraal-Europa met Nederland als meest noordelijke punt. In Zuid-Frankrijk en Spanje leven grote populaties van deze echte kolonievogel. Bijna altijd bewonen grote groepen lepelaars kustgebieden waar ze beurtelings in zoet, brak en zout water kunnen foerageren. Heel af en toe broeden ze meer landinwaarts, zo broeden elk jaar enkele tientallen koppels iets ten oosten van Haarlem aan de rand van een grote plas. Op Texel werden in 2010 150 broedparen geteld.

Nu is hij ook in onze streek geland. Doordat het water erg laag staat in de waterplas bij De Mosbulten, doet hij zich zoals de reigers tegoed aan kleine visjes. Hier legt hij nog wat reserves aan, om later de reis naar Afrika te ondernemen waar de Lepelaar overwintert.