Afbeelding

Extra raadsvergadering

NULL

Extra raadsvergadering ‘nieuwe weg’


Beek en Donk – De gemeenteraad van Laarbeek houdt op donderdag 29 augustus een extra raadsvergadering over de nieuwe weg die door Laarbeek gaat lopen, als onderdeel van de Ruit rond Eindhoven. Op 27 juni maakte de stuurgroep Brainport Oost de voorlopige keuze bekend voor De Ruit.


Bestuurders uit de regio kozen dat de oost-west verbinding van Son en Breugel tot aan Aarle-Rixtel ten zuiden van het Wilhelminakanaal moet komen. Volgens de planning van de provincie en de betrokken gemeenten zou in 2017 gestart moeten worden met de aanleg, waarna in 2020 de weg klaar kan zijn. Vraagteken is nog of bij de kruising met de Zuid-Willemsvaart de weg middels een brug het water kruist of dat er een tunnel komt. In het voorlopige concept wordt gesproken over een brug. In het Bereikbaarheidsakkoord staat dat er daar een tunnel moet komen en de gemeente Laarbeek wil hier aan vast houden.

Een week later, donderdag 5 september, volgt de eerste reguliere raadsvergadering na de vakantie. Hierin zal vooral het onderzoek van bureau Hordijk en Hordijk naar het declaratiegedrag van burgemeester Hans Ubachs centraal staan. Ubachs kreeg in 2012 zeven maanden teveel vergoeding voor dubbele woonlasten. Toen dit bekend werd, stortte hij het teveel gekregen geld direct terug. Deze affaire kreeg nog een staartje nadat enkel weken terug een vertrouwelijke brief van wethouder Hans Vereijken (waarin hij twijfelde aan de integriteit van de burgemeester) uitlekte naar het Eindhovens Dagblad. Vereijken had de brief enkele maanden terug geschreven aan zijn collega-wethouders, de burgemeester en de gemeentesecretaris, nadat bekend werd dat Ubachs teveel had gedeclareerd.

Alle fractievoorzitters in de raad krijgen enkele dagen voor de raadsvergadering inzage in het rapport en krijgen de mogelijkheid hierover vragen te stellen aan Hordijk en Hordijk. Op 5 september zullen de partijen in de raadsvergadering dan hun conclusies trekken.