Afbeelding

10 lekke banden, 2 nieuwe zadels: Geen col te hoog...

Sportnieuws

10 lekke banden, 2 nieuwe zadels: Geen col te hoog...


Lieshout – Negen mannen vertrokken zaterdag 3 augustus op de racefiets vanuit Lieshout naar de Franse Alpen. Ze hadden maar één doel voor ogen: samen naar de Col de Galibier fietsen en aansluitend deze bedwingen. Vrijdag 9 augustus was het zover...

Paul van de Kerkhof, Hans Vervoort, Mark Vervoort, Ad van Berlo, Henk Ceelen, Gert Jan van der Putten, Hans Crooymans, Tom Herps en Hans van de Kemenade kennen elkaar al geruime tijd. Ze hebben de sterren van de hemel gebasketbald bij BC Lieshout en zijn nu allemaal rond de 50 jaar oud. Vanaf hun 20e/25e jaar levensjaar kiezen ze om de twee jaar voor een nieuwe fietsuitdaging. Ongeveer 20 jaar geleden hebben Henk, Ad en Mark ook deze route gefietst. Nu was het voor de hele groep een mooie moment om ook een poging te wagen.

Ruim een half jaar voorbereiding ging aan deze tocht vooraf. Individueel hebben ze allemaal tussen de 5000 en 6000 trainingskilometers in de benen, dat zijn heel wat uurtjes fietsen. Hans Crooymans, die in Moskou woont, heeft zijn voorbereidingen in de sportschool gedaan door middel van spinning-trainingen. Op de weg trainen is in Moskou niet mogelijk.

Elke dag fietsten de mannen gemiddeld zo'n 170 kilometer in verschillende weersomstandigheden, met één extreem hete dinsdag met 36 graden. “Er was een strakke dagindeling", vertelt Hans van Kemenade, "zodat we allemaal om half 9 's ochtends van start konden gaan. Het ultieme doel was om op de slotdag de Col de Télégraphe en Col de Galibier te fietsen. Uiteindelijk hebben we in totaal 14.000 hoogtemeters en 1100 km gefietst en kunnen we tevreden terugkijken op ons fietsavontuur."