Afbeelding

Boeren proosten op dorsmoment van eigen brouwgerst

NULL

Boeren proosten op dorsmoment van eigen brouwgerst


Aarle-Rixtel – Bijna tien boeren zaaiden een aantal maanden terug brouwgerst in. Dit kwam voort uit het project ‘Boer, Bier en Gerst’ van de ZLTO, in samenwerking met Bavaria. Van al het goede brouwgerst wordt Swinckels bier – een speciaalbier – gemaakt. 

Het proostmoment vond plaats op de boerderij van Frans Swinkels (75) aan de Aarle-Rixtelse weg. Frans is één van de leden van de Bavaria-familie en heeft in zijn leven veel betekend voor de brouwerij. Ook hij zaaide brouwgerst in op zijn eigen grond. Donderdag was er een combine om het gerst te dorsen. Frans’ gerst is goedgekeurd om te worden gebruikt in het Swinckels bier. “Ik ben vandaag een blij mens. Het is een droom die werkelijkheid wordt. Al op mijn 19e fantaseerde ik erover om ooit mijn eigen gerst te verbouwen. Vroeger zeiden ze bij Bavaria altijd dat dat niet ging. Totdat dit project vorig jaar ontstond en ik daarover hoorde. Ik heb meteen ‘ja’ gezegd en zie hier het resultaat.”

Er staat ook brouwgerst bij sommige boeren, dat niet goed genoeg is voor het Swinckels bier. Daar wordt voergerst van gemaakt. Van de stro, die over is na het dorsen, worden strobaden gemaakt, welke uiteindelijk ook naar de dieren toegaan. Jan-Renier Swinkels, directievoorzitter van Bavaria, vertelt: “Het telen van brouwgerst is ontzettend goed voor de grond. Daarnaast is het project heel duurzaam, ook omdat er niets wordt weggegooid. Wij zijn als Bavaria ontzettend trots dat we dadelijk bier hebben, waarvan de gerst afkomstig is van Laarbeekse agrariërs. Het is een heel leuk initiatief.”

Een aantal boeren zijn zo enthousiast, dat het idee is ontstaan om nu wintergerst te gaan telen. Deze gerst blijkt iets steviger te zijn, en daardoor ook iets meer op te brengen.

Lees donderdag het hele verhaal in De MooiLaarbeekKrant.