Afbeelding

Een pater met

NULL

Een pater met ‘strooi aan de kin’


Aarle-Rixtel - Pater Pio Hagelaar is al 60 jaar kloosterling en hoopt dit jaar te herdenken dat hij 40 jaar geleden tot priester werd gewijd. Dat gebeurde op 9 december 1973, door de onlangs overleden monseigneur Jan Bluijssen.

Eén van de 17
Slager Gerrit Hagelaar en zijn vrouw Stien zetten in het midden van de vorige eeuw een heleboel kinderen op de wereld. Naast 14 jongens zagen 3 meisjes het levenslicht. Eén van de jongens was nogal onder de indruk van het jaarlijkse bezoek van een bebaarde pater Kapucijn uit Helmond, een zogenoemde ‘bedelbroeder’. Theophiel (of Thijf in het kort) wilde ook pater worden, 'met strooi aan de kin'. Op het einde van zijn lagere school werd daarom besloten om Thijf aan te melden voor het klein-seminarie in Voorschoten.

Broeder
Als broeder-kok werkte Pio drie jaar lang in Enschede en daarna deed hij zijn professie, de gelofte voor het leven, in het klooster in Helmond. Om de paar jaar werden de broeders verplaatst naar een ander klooster. Inmiddels door de kloosterorde tot 'Pio' gedoopt kreeg hij op een goede dag de mededeling, dat hij naar Chili ging om te werken in de missie.

Chili
Pio's taak was het opzetten van een landbouwschool in Chili. In één jaar tijd moest hij Spaans leren, wat weten van elektriciteit en leren paardrijden. Zijn ‘parochie’ was zo groot als de Meijerij van Den Bosch en dat alles werd gedaan te paard. Pio had ontdekt dat hij ‘genezing door handoplegging’ van zijn moeder had geërfd. In de beginjaren in Chili kwam dit goed van pas, want meer nog dan stichter van een school was Pio een soort EHBO-post voor de mensen daar. Niet lang daarna hervatte hij zijn afgebroken studie voor priester en was daarna op diverse plaatsen in Chili pastoor. Hierna mocht hij een opleiding opzetten voor jonge Chilenen, die kloosterling wilden worden. “Ik werd weer helemaal jong”, aldus Pio. “De school stond aan zee. Dus als het lekker weer was gingen we zwemmen in plaats van les”. Na een jaar of 10 heeft pater Pio ervoor gepleit de opleiding door Chilenen zelf te laten verzorgen. Zelf werd hij overste van een klooster in Santiago de Chile en later in Valpariso. In 2004 keerde hij terug naar Nederland. Hij woont in Den Bosch in Mariengaarde, waar hij vaak koffie dronk met Jan Bluijssen.

Feest
Op zondag 25 augustus is er om 10.00 uur in de kerk in Aarle-Rixtel een mis ter gelegenheid van het jubileum van pater Pio, met aansluitend receptie in ‘De Couwenberg’. Naar Chili is Pio al 5 keer terug geweest en ook zijn 40-jarig priesterjubileum viert hij in Chili. Daar wordt hij op handen gedragen en is hij nog steeds welkom in de pia’s, groepen van Pio, die de spil vormen van het katholieke leven in het hedendaagse Chili.