Afbeelding

Speciale Eucharistieviering rondom pater Eustachius

NULL

Speciale Eucharistieviering rondom pater Eustachius


Beek en Donk - In de Michaëlkerk in Beek en Donk vindt op zondag 1 september om 11.00 uur een speciale kerkdienst plaats. Tijdens deze dienst wordt herdacht dat pater Eustachius 70 jaar geleden is overleden. Bisschop Hurkmans zal voorgaan in deze speciale eucharistieviering. Het Michaëlkoor en het dameskoor Leonardus zullen de dienst opluisteren. Ook het Antoniusgilde en het Leonardusgilde geven acte de présence.

“Het was een gewone Brabantse jongen”, zegt pastoor Verbraeken. Eustachius (Huub) van Lieshout werd op 3 november 1890 geboren in Aarle-Rixtel. Zijn geboortehuis stond op 'D’n Dung’. Deze straat is later naar hem vernoemd, pater Eustachiuslaan. Huub werd gedoopt in Beek en Donk, ontving er zijn Vormsel en droeg er ook zijn eerste Heilige Mis op. Pater Eustachius was lid van de Damiaans Congregatie van de Heilige Harten. Hij vertrok als missionaris naar Brazilië. Daar werd hij bekend en zeer populair als apostel voor de zieken en zwakkeren. Pater Eustachius stierf op 30 augustus 1943. Hij werd in 2006 zalig verklaard in Brazilië.

Ook bisschop Hurkmans heeft, volgens pastoor Verbraeken, wel iets met pater Eustachius. Niet voor niets vond de bisschop een gaatje in zijn drukke agenda, om hier in de Michaëlkerk voor te gaan in deze speciale viering. En in 2006 reisde de bisschop zelfs naar Brazilië om aanwezig te kunnen zijn bij de zaligverklaring.
De lijfspreuk van pater Eustachius was ‘gezondheid en vrede’. Hij genas mensen lichamelijk en bezorgde hen een innerlijke vrede. Pastoor Verbraeken zegt dat vrijwel iedereen zich, na 70 jaar, nog steeds zal kunnen vinden in hetgeen pater Eustachius predikte. “Ik zet de deuren van de Michaëlkerk aanstaande zondag dus wagenwijd open, iedereen is welkom." Na afloop van de viering is er voor iedereen koffie met cake.