Afbeelding

Prikkelarme kermis nog steeds uniek in Nederland

NULL

Prikkelarme kermis nog steeds uniek in Nederland


Beek en Donk – ‘Meer mogelijk maken door minder te doen’, dat is het motto van de prikkelarme kermis. Geen felle, knipperende lichten en harde geluiden, maar alleen de achtergrondmuziek van het Piet van Thielplein, zodat de kermis voor iedereen toegankelijk is.

Volgende week vindt deze prikkelarme kermis in Beek en Donk voor de tweede keer plaats. Door zoveel mogelijk prikkels weg te nemen, kan nu iedereen naar de kermis.

Een onbeschrijfbare glimlach
Al een paar jaar kwamen er vanuit diverse kanten geluiden om een kermis te houden voor met name kinderen en jongeren met epilepsie en autisme. Vorig jaar werd deze kermis werkelijkheid, op initiatief van Jos Dijstelbloem. “Ik heb zelf een kleinzoon met autisme. Als hij voorheen op een kermis kwam, deed hij zijn handen tegen zijn oren en rende hij hard weg. Hij kan niet tegen al die prikkels. Vorig jaar ging hij voor het eerst samen met zijn broertjes ‘echt’ naar de kermis. De glimlach die op zijn gezicht werd getoverd is onbeschrijfbaar.”

Bredere doelgroep

Na de pilot-versie vorig jaar bleek de doelgroep veel groter te zijn dan gedacht. Wethouder Theodoor Biemans: “De prikkelarme kermis is natuurlijk ook voor volwassenen. Er liepen vorig jaar volwassenen op de kermis rond, die voor de allereerste keer in hun leven naar een kermis gingen, dat is geweldig. Daarnaast bleek het concept ook heel geschikt te zijn voor mensen met een andere vorm van beperking, bijvoorbeeld slechthorenden.” Jos vult aan: “Vorig jaar zat er ook iemand in de Crazy Wave - ronddraaiende lange bank – die vanwege een bloedstollingsziekte niet in hard draaiende attracties mocht. Tijdens de prikkelarme kermis draaien de apparaten op halve kracht, waardoor ook deze persoon in de attracties kon.”

Olievlek
Dit jaar is waarschijnlijk het laatste jaar dat de kermis alleen in de gemeente Laarbeek is. Het idee kreeg vorig jaar veel ruchtbaarheid. Zelfs de gemeente Tilburg werkt eraan om volgend jaar het Laarbeekse concept over te nemen. “Dat zou heel mooi zijn”, vertelt Agnes Franssen, medewerkster van de gemeente Laarbeek. “Het moet ook niet té druk worden op onze kermis, want dan krijgen de bezoekers alsnog te veel prikkels. Wij hebben nu de scholen in de regio Helmond en Eindhoven aangeschreven. Hopelijk zijn er volgend jaar meer gemeentes die dit concept overnemen.”

Medewerking
Aan de Beek en Donkse kermis werken maar liefst 45 vrijwilligers mee. Jos: “De groep bestaat uit bijna allemaal dezelfde mensen als vorig jaar. Zij zijn allemaal heel erg enthousiast. De vrijwilligers zijn tijdens de kermis de oren en ogen voor de kermisexploitant.” Agnes vult aan: "Ook deze uitbaters van de attracties vinden het allemaal een geweldig initiatief en werken graag mee."

Beek en Donk
In de gemeente Laarbeek blijft de aangepaste kermis in de toekomst alleen in Beek en Donk plaatsvinden. Wethouder Theodoor: “Het Piet van Thielplein is mede door de vaste geluidsinstallatie heel geschikt hiervoor. Het plein is ruimtelijk en er is voldoende aanbod." De prikkelarme kermis vindt plaats op zaterdag 7 en zondag 8 september van 12.00 tot 14.00 uur. Vanaf 14.00 uur is er weer een reguliere kermis.