Afbeelding

Bibliotheek Beek en Donk vanaf morgen open in nieuwe vestiging

NULL

Bibliotheek Beek en Donk vanaf morgen open in nieuwe vestiging


Beek en Donk – Na een hele tijd in het oude pand van basisschool De Raagten te hebben gezeten, is het eindelijk zo ver. Bibliotheek De Lage Beemden (vestiging Beek en Donk) opent morgen haar deuren in het Ontmoetingscentrum.

Er wordt al maanden veel verbouwd in het gemeenschapshuis. Zo komt er een nieuwe sporthal in, krijgt Radio Kontakt een grotere studio en is er een stuk aangebouwd voor de bibliotheek. De voorkant van de bieb is tevens de nieuwe hoofdingang voor het Ontmoetingscentrum, aan de kant van de ‘nieuwe’ Raagten.

Wie de deur open doet, komt een grote, lichte ruimte tegemoet. Aan de zijkant zit een grote raampartij, met uitzicht op basisschool De Raagten. Midden in de bieb hangt een grote canvasfoto van het Oude Raadhuis. “Komende week komen alle spullen hier naartoe. Dan gaan we het verder inrichten”, vertelt Geja Olijnsma, directeur van De Lage Beemden.

Helemaal geautomatiseerd
De bibliotheek is deze week (26 tot en met 30 augustus) gesloten voor de verhuizing. Zaterdag kunnen klanten terecht op de nieuwe locatie. Geja: “De bibliotheek wordt helemaal geautomatiseerd. Met een pasje kunnen klanten zelf de boeken scannen, ook hangt er een betaalautomaat en nieuwe pasjes kunnen via de website aangevraagd worden. Hierdoor kunnen bezoekers in de toekomst op elk moment dat het Ontmoetingscentrum open is, een bezoek aan de bieb brengen. Daarnaast kunnen ze ook terecht op vrijdagmiddag en zaterdag.”

Pilot
Voor dit nieuwe concept is De Lage Beemden gaan kijken in Hengelo en Berlicum. “Bezoekers daar zijn heel tevreden over het concept. In Hengelo merken ze ook dat het systeem voor meer klanten en uitleningen zorgt.” De vestiging in Beek en Donk gebruikt de maand september om het concept op te starten. “We zijn die maand daarom alleen nog tijdens de reguliere openingstijden open. Na de officiële opening op 27 september gelden de ruimere openingstijden”, aldus Geja. Na drie maanden vindt er een evaluatie plaats en gaat De Lage Beemden kijken of ook de bibliotheek in Lieshout op deze manier ingericht kan worden.

Medewerkers
De geautomatiseerde bibliotheek heeft geen ontslagen tot gevolg. “Doordeweeks zijn onze medewerkers van 14.00 tot 17.00 uur in de bibliotheek om te helpen. Daarnaast is er elke zaterdag hulp van 10.00 tot 13.00 uur. Ook gaan wij ons meer focussen op scholen. Steeds meer scholen hebben een eigen bibliotheek, waarbij wij onze medewerkers inzetten voor hulp en ondersteuning.” De vestiging is daarnaast nog wel op zoek naar vrijwilligers. “We zoeken nog iemand die op donderdag van 16.00 tot 16.30 uur wil voorlezen en we zoeken nog mensen die ’s ochtends de boeken willen opruimen in de bibliotheek.”

Aanbod en indeling
Het aanbod boeken blijft in de nieuwe bibliotheek hetzelfde, dit wordt elke week ververst. De indeling wordt wel anders. De boeken staan verdeeld over zeven ‘werelden’: Cultuur en Maatschappij, Liefde en Leven, Spannend en Actief, 8 tot 12, Kids 0 tot 8, Young Adults en ‘Aangepast Lezen’. Ook zal er een mediabar aanwezig zijn, waarbij klanten kennis kunnen maken met nieuwe media.

Kennismaken
Van 2 tot 7 september kunnen inwoners tijdens openingstijden een rondleiding krijgen door de nieuwe bibliotheek. Op 18 september kunnen senioren i.s.m. de KBO kennismaken met de nieuwe bieb. Vanaf zaterdag is de bibliotheek open op de reguliere tijden. Meer informatie is te vinden op www.bibliotheeklagebeemden.nl.