Afbeelding

De Bijzondere Vrijwilliger: Theo van Kaathoven

NULL

De Bijzondere Vrijwilliger: Theo van Kaathoven

 
Deze week: Theo van Kaathoven
Vrijwilligerswerk: Personen-alarmering en Klussendienst van de gemeente Laarbeek onder de vlag van de Vierbinden

Zijn hele leven werkte Theo in een technische omgeving. Door omstandigheden kwam hij enkele jaren geleden thuis te zitten en zocht hij naar een invulling. Het liefst wilde hij iets dat te maken had met zijn vroegere werk.

Via mevrouw Wijnen kwam hij in contact met de groep die het uitgeven van alarmapparaten regelde. Dit apparaat bestaat uit een centraal ontvangststation en een alarmknop, die de –meestal- ouderen om hun hals hebben hangen. In geval van nood is een druk op de knop voldoende om hulp op te roepen. Om dat allemaal goed te laten functioneren is het nodig een administratief systeem op te zetten, zodat bekend is waar alarmen zijn geplaatst, maar ook welke typen in de verschillende woningen aanwezig zijn. Als er iemand geen gebruik meer maakt van het apparaat moet dit worden opgehaald en nagekeken. Na enkele testen en een grondige schoonmaakbeurt kan een alarm weer opnieuw ingezet worden.

Soms zijn apparaten al heel wat jaren in gebruik en moeten zij vervangen worden om ervan uit te kunnen gaan, dat alles goed blijft functioneren. Daarvoor moet elk toestel jaarlijks worden gecontroleerd. Hiervoor heeft Theo voor zichzelf een applicatie gemaakt op zijn huiscomputer. Daarop is te zien, wat de toestand is van de onder de Laarbeekse bevolking aanwezige apparaten. Omdat de reserve-alarmsystemen klaar voor gebruik moeten worden opgeslagen, kan Theo met zijn 5 collega’s nu beschikken over drie plankjes in een kast in het Ontmoetingscentrum. Graag zouden zij beschikken over een grotere ruimte, waar behalve voor opslag van reserveonderdelen ook kleine reparaties uitgevoerd zouden kunnen worden. Vooral de opslag is nu een groot probleem.

Theo onderschrijft het idee van Vierbinden om te streven naar een kleinschalige opzet van het ter beschikking stellen van deze apparatuur en de klussendienst in het algemeen. “Nu is het allemaal zo vertrouwd en vlak bij de deur geregeld. We hebben geen grote instanties nodig en we kunnen goedkoop werken. Alles wordt ten slotte gefinancierd uit gemeenschapsgeld”, aldus Theo.

Het gevaar bij deze manier van werken schuilt in het feit, dat er af en toe oneigenlijk gebruik wordt gemaakt van diensten. Mensen weten heel goed, dat het duur is om een monteur te laten komen. Iemand van de klussendienst komt het vaak kosteloos opknappen, maar de tijd van deze vrijwilligers is beperkt. Theo doet het werk met liefde en plezier, maar “soms heb je het gevoel de verkeerde mensen te helpen.”