Afbeelding

Onderzoek declaraties burgemeester Ubachs openbaar

Politiek nieuws

Onderzoek declaraties burgemeester Ubachs openbaar


Beek en Donk – Het rapport over de declaraties van burgemeester Hans Ubachs is openbaar gemaakt. Donderdagavond wordt het onderzoek besproken in de gemeenteraad. In totaal heeft Ubachs een bedrag van € 8.739,98 netto onterecht ontvangen voor ‘dubbele woonlasten’, in de periode van mei 2012 tot januari 2013. 

Het rapport van Hordijk & Hordijk meldt dat de burgemeester de ‘dubbele woonlasten’ nooit had mogen ontvangen, omdat er sinds mei 2012 geen sprake meer was van ‘een huis in eigendom in de oude gemeente’, waardoor de toepassing van de regeling had moeten worden beëindigd met ingang van de maand van verkoop van dat huis.

Burgemeester Ubachs liet zich informeren bij zijn ambtelijke contactpersoon na verkoop van zijn woning in Merkelbeek of de tegemoetkoming zou kunnen worden gecontinueerd of niet. Ubachs heeft zich in die periode, maar ook eerder, niet zelf in de materie verdiept. De desbetreffende ambtenaar heeft op eigen gezag geconcludeerd dat continuering ‘passend’ en ‘redelijk’ zou zijn. Dit liet hij telefonisch aan Ubachs weten. Echter had de toegekende tegemoetkoming voor dubbele woonlasten per 1 mei 2012 moeten worden beëindigd.

Hordijk & Hordijk concludeert hieruit dat de burgemeester zich niet zelfstandig in de regelgeving heeft verdiept en zich expliciet onjuist heeft laten informeren door een ambtelijk medewerker. Na het bericht van de gemeentesecretaris over het te veel ontvangen geld, heeft Ubachs dit volgens het onderzoeksbureau snel en op de juiste manier terugbetaald.

Ook de andere declaraties van Ubachs komen in het rapport aan bod. Hier zijn geen opmerkelijkheden in geconstateerd. Verder stelt Hordijk & Hordijk dat Ubachs meer had kunnen declareren dan dat hij gedaan heeft, bijvoorbeeld de kosten van opslag van zijn inventaris en de kosten van het reizen van zijn echtgenote, maar dit ook niet gedaan heeft.

Ubachs had de onrust kunnen voorkomen als hij de raad had verzocht het eerste jaar (en nadien mogelijk nog een periode) in zijn oude woonplaats te mogen blijven wonen en na toestemming daarvoor, heen en weer was gaan reizen. Hij heeft zich echter zo snel mogelijk feitelijk in Laarbeek willen vestigen.

Donderdagavond wordt duidelijk hoe de gemeenteraad tegen dit rapport aankijkt.