Emmy zwemt voor ALS

NULL

Emmy zwemt voor ALS 


Aarle-Rixtel – Zondag 8 september zwemt Emmy van den Heuvel de Amsterdam City Swim 2013 om geld in te zamelen voor de stichting ALS. Deze stichting besteedt het opgehaalde bedrag aan onderzoek naar de dodelijke spier- en zenuwziekte ALS.

ALS is een afkorting voor Amyotrofische Laterale Sclerose. In februari 2011 werd bij de vader van de 26-jarige Emmy van den Heuvel, woonachtig te Aarle-Rixtel, deze ziekte geconstateerd. Emmy: ”Wat er bij ALS gebeurt, is dat je spieren steeds meer verzwakken totdat ze uiteindelijk helemaal verlamd zijn. Het is een dodelijke ziekte. Het doet lichamelijk geen pijn, maar alles wat je inlevert komt nooit meer terug.”

Toen Emmy vorig jaar vernam dat er in de Amsterdamse grachten een zwemtocht werd georganiseerd om geld op te halen voor onderzoek naar ALS, besloot zij meteen om zich in te schrijven voor deze eerste Amsterdam City Swim. Emmy: “De ziekte is zo machteloos. Je kunt niets doen. Door deze zwemtocht had ik het gevoel dat ik toch iets kon bijdragen. De Amsterdam City Swim vorig jaar was een geweldige ervaring, een van de meest indrukwekkende dingen die ik ooit heb gedaan.”

Niet alleen geld inzamelen, maar ook naamsbekendheid geven aan deze ziekte is het doel van dit evenement. Emmy: “De ziekte is vrij zeldzaam en daarom onbekend. Hierdoor is er weinig geld beschikbaar voor onderzoek. Als mensen de ziekte kennen, zijn ze misschien eerder geneigd om ooit nog geld te geven aan de stichting ALS.” De organisatoren van de Amsterdam City Swim 2012 waren daarom blij dat koningin Maxima een van de 1000 zwemmers was.

De vader van Emmy is in december 2012 overleden. Emmy: “Dit jaar was het voor mij geen optie om niet mee te doen.” Daarom gaat Emmy op zondag 8 september, samen met 2000 bekende en minder bekende deelnemers, van start in de tweede editie van de Amsterdam City Swim. De route van 2013 meter loopt vanaf het Marine Etablissement via de Amstel naar de finish aan de Keizersgracht. Het gehele parcours is vrij toegankelijk voor publiek.

Emmy heeft het druk met de voorbereiding van deze zwemtocht. Ze volgt een speciaal fitnessprogramma en zwemt regelmatig. Emmy: “Ik zwem nu drie keer in de week ongeveer twee kilometer.” Om kramp te voorkomen heeft ze een wetsuit (een soort surfpak dat beschermt tegen onderkoeling) aangeschaft. Hoewel de kwaliteit van het water in Amsterdam verbeterd is, heeft Emmy uit voorzorg toch een tetanusprik gehaald. Emmy: “Het deelnemen is op eigen risico. Ik zwem ook alleen maar schoolslag zodat ik niet met mijn hoofd onder water hoef.”

Om mee te mogen doen, brengt iedere deelnemer €100,- inschrijfgeld en minimaal €400,- sponsorgeld in. Dankzij haar actieve werving bij allerlei particulieren en Laarbeekse bedrijven, heeft Emmy dit bedrag al ruimschoots overschreden. Emmy: “Ik zit inmiddels al op €1.850,- en het blijft maar doorgaan.”

Mensen en bedrijven kunnen nog steeds doneren. Op de site van de Amsterdam City Swim heeft iedere deelnemer een persoonlijke pagina waarop een sponsor een bedrag kan doneren. Je komt op Emmy’s pagina via http://www.emmyzwemtvoorals.nl/. Emmy: “Elk bedrag, hoe klein dan ook, is welkom. Elke euro is er eentje meer voor ALS.”