Afbeelding

EHBO vereniging Beek en Donk bestaat 65 jaar

NULL

EHBO vereniging Beek en Donk bestaat 65 jaar


Beek en Donk – Op 10 september 2013 is het 65 jaar geleden dat de EHBO vereniging Beek en Donk is opgericht. Reden om even terug te kijken in het verenigingsarchief. De vereniging is opgericht in 1948, enkele jaren na de beëindiging van de Tweede Wereldoorlog. Helaas is over de beginperiode niets bewaard gebleven. Het is dan ook niet bekend wie toen de oprichters waren. De eerste ledenmutaties die bekend zijn dateren van het jaar 1953.


Op 22 oktober 1988 werd het 40-jarig bestaan uitgebreid gevierd. De vereniging telde toe 100 leden. 10 Jaar later in 1998 werd het 50-jarig bestaan eveneens met een receptie en een uitgebreide feestavond gevierd. Hierbij werd door de Nationale Bond voor EHBO de Mgr. Veningsmedaille in Brons toegekend aan de vereniging.

In die tijd waren er verspreid over Beek en Donk 30 verbandposten, die door de vereniging onderhouden werden. Aangezien het gebruik van deze verbandposten sterk verminderde werd besloten om deze posten op te heffen. Er zijn in al die jaren vele vereniging en/of activiteiten organiserende instanties geholpen op het gebied van Eerste Hulp. Konden deze verenigingen in het verleden aankloppen bij de EHBO, die verder overal voor zorgde, tegenwoordig moeten ze zelf voor vrijwilligers zorgen met een EHBO-diploma. Zonder de aanwezigheid van een EHBO-er kan een activiteit vaak niet doorgaan, gelukkig ziet men dat bij steeds meer verenigingen leden ook als EHBO-er actief zijn. Wel kunnen de verenigingen terecht bij de EHBO vereniging om verbandtassen, koelpacks etc. te huren.

In 1982 is de vereniging begonnen met jeugd EHBO cursussen voor basisschoolleerlingen. In het begin werd deze cursus verzorgd in het ontmoetingscentrum. Sinds een aantal jaren is het gebruikelijk dat de cursussen op de scholen zelf worden gegeven. De theorie wordt dan verzorgd door de leerkracht en de praktijk door vrijwilligers van de EHBO vereniging. Door middel van opbrengsten uit de jaarlijkse sponsorwandeltocht worden de kosten voor de scholen tot een minimum beperkt.

Sinds het ontstaan van de gemeente Laarbeek wordt elk jaar in april met de EHBO verenigingen uit Aarle-Rixtel en Lieshout een gezamenlijke oefening gehouden, de zogenaamde Laarbeekoefening. Deze oefening wordt beurtelings door een van de verenigingen verzorgd.

In de loop der jaren zijn vele EHBO cursussen georganiseerd waarbij vele EHBO-ers zijn opgeleid. De laatste jaren wordt het, mede door de opkomst van BHV cursussen, steeds moeilijker om voldoende cursisten te krijgen voor een volledige cursus. Sinds 2012 verzorgt de EHBO vereniging ook de opleidingen en herhalingslessen reanimatie/AED voor de stichting AED Alert Laarbeek, werkgroep Beek en Donk. Hiervoor zijn inmiddels 71 mensen opgeleid, die tevens aan het AED netwerk deelnemen.

De vereniging telt momenteel 45 leden. Een keer in de maand wordt er een oefenavond gehouden waar allerhande onderwerpen behandeld worden om de kennis op peil te houden. Deze is altijd op de eerste maandagavond van de maand in het Ontmoetingscentrum. Op zaterdag 14 september 2013 wordt het jubileum gevierd middels een uitstapje voor de leden en hun partners. De reis gaat dan naar Oegstgeest waar de tentoonstelling CORPUS, een reis door de mens, bezocht wordt.