Samen werken aan een goede toekomst

NULL

Samen werken aan een goede toekomst 


Laarbeek –De plannen liegen er niet om: een groot gedeelte van de AWBZ komt op het bordje van de gemeente terecht, de ‘verzorgingsstaat’ verdwijnt. Om zo goed mogelijk de toekomst tegemoet te gaan, komen de Seniorenraad Laarbeek en Platform Gehandicaptenbeleid Laarbeek in actie. Zij hebben een drie jaren plan uitgezet om inwoners bewust te maken van wat de toekomst hen gaat brengen.

“We zullen als burgers de schouders eronder moeten zetten en samen moeten werken aan een goede toekomst, er gaat veel veranderen”, legt Don van Sambeek, voorzitter van Seniorenraad Laarbeek, uit.

De verandering in de zorg houdt onder andere in dat mensen zelf meer moeten gaan investeren in zorg, maar ook dat sommige zorgtakken zelfs helemaal verdwijnen. Don: “De thuiszorg wordt door deze plannen een stuk groter. Het is belangrijk dat mensen samen gaan werken. Niet personen uit elkaar drijven, maar juist naar elkaar toe brengen. Dit geldt zowel voor de jongeren als de ouderen onder ons. Zij zullen samen moeten gaan werken.”

De organisaties stellen dat deze veranderingen jarenlang zijn uitgesteld, maar dat het nu toch heel dichtbij komt. “Hoe de toekomst er precies uit gaat zien, weten wij ook nog niet precies. We kennen alleen het regeerakkoord. We willen geen afwachtende houding aannemen, maar nu al actie ondernemen”, aldus Don.

Het begin van de uitvoering van het meerjarenplan start met een viertal bijeenkomsten, één in elke kern. Tijdens deze bijeenkomsten worden burgers geïnformeerd over de toekomst. Daarna gaan de aanwezige burgers aan de slag met diverse thema’s, om zoveel mogelijk dingen in kaart te brengen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat deze ‘dingen’ concreet worden gemaakt. “We kijken hierbij goed naar de beleidsontwikkeling, maar maken concrete acties binnen de eigen gemeente”, legt Don uit.

Dit gebeurt met werkgroepen, die voortvloeien uit de informatiebijeenkomsten. In eerste instantie zijn de bijeenkomsten per kern, maar daarna wordt het Laarbeek-breed opgepakt. Met de werkgroepen gaan Seniorenraad Laarbeek en Platform Gehandicaptenbeleid Laarbeek aan de slag de komende jaren om de samenleving bewust te maken van de veranderingen en concrete initiatieven te ontplooien.

De bijeenkomsten zijn op:
• Maandag 30 september 19.30 uur, Dorpshuis Lieshout
• Dinsdag 8 oktober 13.30 uur, Buurthuis Mariahout
• Woensdag 16 oktober 19.30 uur, Zonnetij Aarle-Rixtel
• Donderdag 24 oktober 13.30 uur, Ontmoetingscentrum Beek en Donk