Afbeelding

EK

Sportnieuws

EK én WK in het verschiet voor kunstrolschaatsster Colet Claessens


Lieshout – Jarenlange, fysieke trainingsarbeid en een goede mentaliteit loont. Dat bewijst de Lieshoutse Colet Claessens (18). Voor de vijfde keer mag zij deelnemen aan het Europees Kampioenschap Figuurrijden. Dit vindt volgende week in Portugal plaats. Maar er is meer dan dat. Colet is óók geselecteerd voor het Wereldkampioenschap. Of ze hier naartoe kan, is nog de vraag.

In hart en nieren
Voor het bestaan als topsporter is een ijzersterke discipline nodig. Iets waar Colet over bezit. Onlangs startte ze met de zware opleiding ‘Tandheelkunde’ op de Radboud Universiteit Nijmegen.
Een nieuwe studie combineren met vele trainingsuren én een wedstrijd in het buitenland, gaat dat wel samen? “Ik kreeg de knoop niet doorgehakt. Ik wilde zo graag naar het EK, maar ik ben ook net begonnen met mijn studie. Alles is nieuw en ik moet nog op en neer reizen, omdat ik nog geen kamer heb. Dat is zwaar.” Uiteindelijk hakte Colets vader de knoop door. “Hij zei dat ik naar Portugal moest gaan, omdat ik er zo hard voor gewerkt heb. Dat heb ik opgevolgd”, aldus de rolschaatsster.

Wereldkampioenschap
Deelname aan het Europees Kampioenschap volgende week is een feit. Of Colet ook aan het Wereldkampioenschap deel kan nemen, is nog onduidelijk. “Het Wereldkampioenschap vindt in november plaats en is in Taiwan. Een groot deel van de reis moeten we als sporter zelf betalen. Daarnaast weet ik ook nog niet of ik het kan combineren met school.” Als het aan Colet ligt, zet ze alles op alles om hieraan deel te nemen. “Ik heb ook nog een bijbaantje, zodat ik er zelf ook voor kan sparen. Daarnaast ben ik met mijn ouders op zoek naar sponsoren. Er zijn al wat bedrijven die mij sponsoren, zoals Bouwcenter Swinkels, Van Rooi Meat en Hoogers Mode. Hoe klein het bedrag ook is, alles is welkom!”

Junioren
Colet komt uit in de discipline Figuurrijden, klasse Junioren. Dit is de op een na hoogste klasse in de rolschaatssport. Vele uren in de week is Colet in Mierlo bij Rolschaatsvereniging Olympia te vinden. Daar traint ze samen met trainster Jeanne Janssens. Een bekend persoon in de rolschaatswereld. Het aantal EK’s en WK’s die Jeanne bezocht, zijn ontelbaar. “Vroeger ging ik al mee met mijn dochter Kristy Janssens. Zij rolschaatste ook op hoog niveau. Daarna ben ik nog vaak wezen kijken bij zowel wedstrijden waar leerlingen van mij meededen, maar ook keren dat er geen leerlingen meededen. Ik probeer zo vaak mogelijk mee te gaan. Zo ook volgende week weer met Colet.”

Colet heeft haar succes onder andere te danken aan Jeanne. “Zij is er altijd voor mij en heeft mij altijd al getraind. Ze doet ontzettend veel voor de rolschaatssport. Ik ben haar daar heel dankbaar voor.”

Hét jaar bij uitstek
Of Colet een potentiele kandidaat is voor een podiumplaats? “Die kans is heel klein”, aldus de topsportster. Trainster Jeanne vult aan: “Nationaal is Colet heel sterk. Ze is de beste in haar klasse en dat heeft ze hier ook bewezen. Internationaal heerst er een heel grote concurrentie. Nederland delft vaak het onderspit tegen landen als Spanje en Italië.” Toch draait het Colet niet om de podiumplaats. “Het is ontzettend gaaf om dit mee te mogen maken. Je werkt er zo hard voor. Vanaf volgend jaar kom ik uit in de klasse senioren. Dan is het maar afwachten of ik de concurrentie nationaal ook aankan. Dit is het jaar bij uitstek om mezelf te bewijzen.”

Wilt u Colet sponsoren, zodat deelname aan het WK wellicht mogelijk wordt? Neem dan contact op met de redactie van MooiLaarbeek via redactie@mooilaarbeek.nl of 0492-832182.