Afbeelding

De Bijzondere Vrijwilliger: Jos Hellings

NULL

De Bijzondere Vrijwilliger: Jos Hellings 


Deze week: Jos Hellings
Vrijwilligerswerk: Themareizen voor mensen met een beperking.

Bosjuweel
Jos werkte tot februari van dit jaar als projectadministrateur bij een groot bedrijf in de regio. “Toen we afscheid van elkaar namen, vielen ook meteen alle collega's weg”, vertelt Jos. Dat laatste was het ergste. Bij het zoeken naar een zinvolle tijdsbesteding kwam Jos op internet de stichting 'Bosjuweel' tegen. “De stichting organiseert creatieve vakanties voor mensen met bijvoorbeeld een autistische beperking of met het syndroom van Down.”

Organiseren
Een kennismakingsdag leerde Jos waar zijn sterke kanten lagen. Dat bleek muziek. Met een groepje van drie vrijwilligers en een professional werd een opzet gemaakt voor een reis. Ieder kreeg een gedeelte van de organisatie toegewezen. Om ervoor te zorgen dat iedere 'gast' op zijn of haar gemak werd gesteld, opperde Jos het idee om elke dag een paar 'toppers' aan te stellen, die zoveel mogelijk werden betrokken in de organisatie van de dag. Bij heel veel van deze mensen is duidelijkheid erg gewenst, want teveel onzekerheid werkt onrustig gedrag in de hand.

Iets wezenlijks
“Het is zo geweldig iemand te zien opleven tijdens zo'n week”, aldus Jos. “Er was een vrouwtje dat had gezegd wel eens te drummen, maar ze was blind. Deze vrouw gaf na een kleine introductie samen met de begeleidende (professionele) band een drumsolo weg en… strak in de maat!” Een enthousiaste Jos vertelt: “Zelf groei je als mens, als je ziet dat je anderen zoveel plezier kunt bezorgen.” Ondertussen laat hij een programmaboekje zien. Jos vertelt dat je tijdens zo'n week een hechte band opbouwt met vele mensen. “Zo was er een beer van een kerel, die moeilijk kon praten, maar wél tijdens het lied 'De kleine jongen' van André Hazes zijn hele levensverhaal zingend voor het voetlicht bracht.” Op die momenten had Jos het gevoel dat hij met iets goeds, iets wezenlijks bezig was.

Ook iets voor u
Jos' dochter en vrouw zijn ook allebei in de gezondheidszorg werkzaam. Zijn eveneens enthousiaste dochter wil samen met vader op haar werk ook zo'n activiteit opzetten. “Er zijn vast en zeker mensen die hiervan meer willen weten”, aldus Jos. Om zo een zinvolle invulling aan hun pas verworven vrije tijd te geven, kunnen ze kijken op www.bosjuweel.nl.