Positieve begroting 2014 voor gemeente Laarbeek

NULL

Positieve begroting 2014 voor gemeente Laarbeek


Laarbeek – Het is ruim twee ton minder dan verwacht, maar de begroting van 2014 voor de gemeente Laarbeek kent met het bedrag van €97.000 een positief saldo.


Verschil met kadernota
Sommige punten waren bij de kadernota in mei nog niet helemaal duidelijk. Zo zijn de inkomsten van het rijk lager en verwacht de gemeente komend jaar minder leges voor rijbewijzen te ontvangen. Het gaat daarbij om €45.000,00 per jaar. “Er is een periode geweest waarbij de geldigheid van het rijbewijs van vijf naar tien jaar is gegaan. Daar is een soort curve ontstaan, waardoor er in sommige jaren veel meer rijbewijzen aangevraagd worden dan in andere jaren. Wij weten nu al dat dit de komende drie jaar minder is en dat gaat toch om veel geld”, aldus wethouder Hans Vereijken.

Positief saldo
Naast de leges van het rijbewijs vallen ook de kosten van het leerlingenvervoer met €35.000,00 per jaar hoger uit. Daarnaast heeft de gemeente nog te maken met de regionalisering van de brandweer. De gemeente kreeg hier een jaarlijkse vergoeding van €52.000,00 voor. Deze komt nu te vervallen. Hans: “Daarnaast hebben we nog een ton aan overige onvoorziene kosten, welke nog niet bij de begroting inbegrepen zaten. In totaal komt dit neer op een verschil van twee ton met de kadernota.” Toch is de wethouder hier niet ontevreden over. “We hebben nog steeds een positief saldo. De extra kosten gaan van de ‘algemene reserves’-pot af. We staan met een bedrag van €97.000,00 in de zwarte cijfers en doen het als gemeente zeker niet slecht.”

Structureel nieuw beleid
De begroting voor 2014 kent vanwege de bezuinigingen geen structureel nieuw beleid, maar dit houdt niet in dat er niets nieuws in de gemeente komt. Hans: “Er is de afgelopen jaar al heel veel gebouwd, we zijn nu nog heel veel aan het realiseren en daarnaast staan er nog projecten op de planning, zoals de nieuwe school in Aarle-Rixtel. Ook vindt er een grote economische ontwikkeling plaats met de komst van Bemmer IV. Dus stilzitten doen we zeker niet.”

Woonlasten
De begroting houdt voor de burgers wel in dat het wonen in Laarbeek in 2014 iets duurder wordt. De gemeentelijke belastingen stijgen voor de gemiddelde huizenbezitter met vier euro ten opzichte van dit jaar. Dit komt door de verhoging van de onroerendezaakbelasting (ozb), die stijgt met 3% (gemiddeld acht euro). Ook de rioolheffing wordt vier euro duurder. Daar tegenover staat dat de afvalstoffenheffing acht euro goedkoper wordt. Dit komt door het efficiënter scheiden van vuilnis. Dit houdt in dat huurders, die geen huis bezitten en daardoor geen ozb betalen, er met 4 euro per jaar op vooruitgaan.