Afbeelding

Dokter Tony Harings stopt als huisarts

NULL

Dokter Tony Harings stopt als huisarts


Beek en Donk - Dokter Tonny Harings stopt per 1 oktober met zijn werk als huisarts bij het Medisch Centrum Beek en Donk. Hij was hier vanaf 1983 verbonden aan. 

Opleiding
Dokter Harings is geboren in het Limburgse Nuth. Later verhuisde het gezin naar Nijmegen waar hij na zijn HBS-tijd de studie scheikunde ging volgen aan de universiteit. Maar hij vond deze studie toch te abstract. Hij miste de menselijke maat in dit vakgebied en besloot over te stappen naar de studie geneeskunde. Deze voltooide hij met succes. Zijn opleiding tot huisarts ontving hij in de groepspraktijk bij dokter E. Pieters sr. in Beek en Donk. Deze praktijk was één van de eerste groepspraktijken in Nederland. In 1983 kwam dokter Harings daar ook in dienst als huisarts. In 1985 trad hij toe tot de maatschap.

Afscheidsspreekuur
Rond zijn afscheid zijn geen feestelijkheden gepland. “Hoeft ook niet”, zegt hij beslist. "Ik sta niet graag in het middelpunt van de belangstelling." Met een groot aantal patiënten heeft hij in de loop van de jaren een emotionele band opgebouwd en lief en leed gedeeld. Dokter Tony neemt daarom afscheid van zijn patiënten met een afscheidsspreekuur. Patiënten maken een afspraak en nemen op persoonlijke wijze afscheid, met een hand, een brief, een kaart of een bloemetje. "Er zijn ondertussen al veel mensen op het afscheidsspreekuur geweest. En het afscheid was voor beide partijen vaak zeer emotioneel", aldus Tony Harings.

Gelijkwaardige relatie dokter patiënt
"Ik heb altijd gestreefd naar een gelijkwaardige relatie tussen mij en mijn patiënten”, vervolgt de huisarts. De tijd van ‘mijnheer d’n dokter’, is voorbij. Tony Harings vindt dat een dokter mens onder de mensen moet zijn. Als vertrouweling, die met zijn kennis en vaardigheden zijn patiënten mag helpen.

Het besluit om te stoppen
Sinds enkele jaren begon Tony Harings voor het eerst de zwaarte van zijn beroep echt te voelen. Een huisarts wordt geconfronteerd met veel leed en verdriet. “En altijd is er die druk dat je geen fouten mag maken”, zegt hij. En dat neem je ook onherroepelijk mee naar huis. De mentale belasting van het huisartsenvak was een belangrijke reden om op 63-jarige leeftijd te stoppen. “Die mentale druk zal ik dus zeker niet missen na 1 oktober”, zegt de dokter beslist. Het afscheid geeft hem een dubbel gevoel, want hij gaat wèl het dagelijkse contact met ongeveer 30 patiënten missen. En ook de intensieve samenwerking met zijn collega’s en medewerkers binnen de groepspraktijk.

Opvolgers
Na 1 oktober nemen dokter M. Arts en dokter D.Brugmans-Dijstelbloem het werk van Tony Harings over.