Afbeelding

Jeugdgemeenteraad opent vogelnestschommel op het Molenveld

NULL

“Iedereen moet samen kunnen spelen”


Beek en Donk – “Iedereen moet samen kunnen spelen”, dat was de gedachte van jeugdgemeenteraadslid Stijn Geene (10) uit groep 8 van basisschool De Brukelum. Hij stelde voor om een vogelnestschommel te maken, met een rubberen ondergrond. Een jaar na het voorstellen van zijn idee is de schommel een feit. Zaterdag werd het speeltoestel aan het Molenveld officieel geopend. 

Stijn lijdt zelf aan de ziekte van Behçet, een soort van reuma. Hierdoor zit hij regelmatig in een rolstoel. Sinds een jaar is Stijn lid van de jeugdgemeenteraad. Eén van zijn speerpunten was een speelplek voor iedereen. “Een vogelnestschommel is voor iedereen toegankelijk. Daarom leek het me goed om die te plaatsen. Ik vind het belangrijk dat iedereen mee kan doen in de maatschappij”, vertelt het jeugdige raadslid. Toch was alleen een vogelnestschommel niet voldoende. Stijn legt uit: “De ondergrond moest van rubber zijn. Je hebt wel meer van dit soort schommels, maar dan ligt er zand onder. Dan kan iemand met bijvoorbeeld een rolstoel nog niet in het speeltoestel.”

Hoewel Stijn in Aarle-Rixtel woont, vindt hij het niet erg dat de schommel in Beek en Donk staat. “Hij is niet alleen voor mij, maar voor alle kinderen. Beek en Donk ligt in het midden. Daarnaast ligt hier een heel begaanbaar pad naar de schommel toe.” Jongerenwerkster Xandieme Megens licht het argument verder toe: “Er is hier ook sprake van een grote sociale controle, door de vele huizen die om het plein heen staan. Al met al is het een perfecte locatie.”

De schommel werd zaterdag officieel geopend. Het was goed druk op het Molenveld. Om 13.00 uur vond eerst de officiële handeling plaats, waarna er om 14.00 uur een feestdag voor de buurt was gepland. Na het officiële welkomstwoord door het jeugdgemeenteraadslid mocht wijkbewoner Collin van Eerd de schommel openen. Collin heeft ook een beperking, waardoor ook de schommel voor hem een uitkomst is.

Xandieme: “Hoewel het idee van Stijn afkomt heeft heel de jeugdgemeenteraad hieraan meegewerkt. In groepjes is alles gerealiseerd. Ze hebben er heel hard voor gewerkt.” Naast de schommel staat een bord met regels, waaraan de spelende kinderen zich moeten houden. “Dit bord is ontworpen door kinderen van de Laarbeekse basisscholen. Zij mochten hier iets voor tekenen. Erg leuk”, vertelt de jongerenwerkster.