Afbeelding

Laarbeekse helden fietsen 12.000 euro bij elkaar voor Duchenne Heroes

Sportnieuws

Laarbeekse helden fietsen 12.000 euro bij elkaar voor Duchenne Heroes


Mariahout - “Een tocht met helse klimmen, gave afdalingen, modder, regen, afzien, pijn, trots, kou en vol emoties, dat zijn dé woorden die hierbij horen”, vertelt Ingrid de Beer uit Mariahout. Van 15 tot en met 21 september deed zij samen met haar man Richard, broer Corné en schoonzus Ingrid van de Ven mee aan Duchenne Heroes.

Duchenne Heroes is een 7-daagse mountainbiketocht door 4 landen waarbij elke dag etappes van 70 of 100 kilometer worden afgelegd. De tocht start in het Belgische Dinant en heeft als einddoel Nijmegen. Petrus Opsteen versterkte het team ‘1Rgie voor energie’, als monteur en begeleider.

Hoe het begon
“Ooit ben ik begonnen met mountainbiken met een stel vrienden. Lekker crossen door de bossen”, vertelt Richard de Beer. “Na een tijdje zochten we op internet naar een uitdagende, meerdaagse toertocht. We stuitten op de tocht van Duchenne Heroes. Dit leek ons een mooie manier om onze hobby aan een doel te koppelen.”

Dan wordt het confronterend
Duchenne spierdystrofie is een spierziekte, waarbij door een fout in de genen de spieren langzaam afbreken. Het komt vooral voor bij jongens. De spierkracht blijf maar afnemen en tast uiteindelijk ook de ademhalingsspieren en de hartspier aan. Dat maakt de ziekte dodelijk: vaak worden de jongens niet ouder dan dertig jaar. “We wilden graag contact met een 'gezin met Duchenne’. Via de buren kregen we contact met de 13-jarige Pepijn uit Helmond.” Door hem te ontmoeten werd de ziekte voor de teamleden zichtbaar. Pepijn is een vrolijke puber. Een echte flapuit, maar ’s nachts ligt hij wel aan de beademing. Een beginnende puber, die nu zijn rug rechtgezet is, 18 centimeter langer is. “Heel confronterend, zeker als je zelf gezonde kinderen hebt.”

“We gaan het gewoon doen”
Toen Ingrid de Beer vorig jaar haar man zag starten met Duchenne Heroes besloot ze het jaar daarop mee te doen. “Ik raakte als het ware besmet.” Elf maanden geleden startte ze met mountainbiken. Een ronde van 12 kilometer was eerst al een hele prestatie. Schoonzus Ingrid van de Ven overwon haar hoogtevrees en meldde zich op 30 april aan voor de tocht. “Mijn schoonouders boden zich aan om een week te helpen, dus toen besloten we om het ‘gewoon’ te gaan doen ondanks onze drukke gezinnen.” Het werd een druk jaar met keihard trainen en daarnaast sponsors zoeken. Bedrijven die een link hadden met Duchenne werden benaderd. “Daarnaast stonden we op markten, braderieën, verkochten we komkommers, tomaten en hielden we een benefietdiner. Als tegenprestatie zorgden we voor logo’s op ons fietsshirt, op vlaggen, op Facebook... en noem maar op”, vertelt Corné.

Buikgriep gaat over, Duchenne niet
Mountainbiken door de Franse en Belgische Ardennen, door blubber, over boomstronken, al glibberend je fiets in toom proberen te houden. “Het is het hele team gelukt om ongeschonden uit de strijd te komen ”, vertelt Petrus. Het team uit Laarbeek heeft het gered ondanks de buikgriep die een grote groep fietsers velde én ook mannen van dit team. Richard: “Toen ik over de finish kwam, besefte ik me pas goed dat buikgriep tijdelijk is, Duchenne niet.”