Afbeelding

Gezellige open dag bij hobbywerkorganisatie Howeko

NULL

Gezellige open dag bij hobbywerkorganisatie Howeko


Beek en Donk- Hobbywerkorganisatie Howeko hield afgelopen zondag haar jaarlijkse open huis in het gebouw aan het Wethouder Heinsbergenplein in Beek en Donk. Veel mensen kwamen een kijkje nemen.

Zowel buiten als binnen was er veel te doen en te zien voor de bezoekers. Zo werd buiten onder andere keramiek tot een hitte van 1000 graden Celsius verwarmd om tenslotte snel aan de relatief koude buitenlucht te worden blootgesteld. Dit zorgt voor de karakteristieke scheurtjes in het glazuur. Deze scheuren kleuren zwart, omdat ze met roet bewerkt worden. Dit heet ‘Rakukeramiek’, een aparte vorm van bewerking van geboetseerde objecten.

Maar in het gebouw was nog veel meer te zien. De imposante houtbewerkingsafdeling was bezet door mensen die van alles tonen, dat gemaakt is met behulp van machines. Deze stonden deze middag in verband met de veiligheid stil. In de ruimte ernaast zitten enkele deelnemers van de werkgroep mozaïek. Met engelengeduld wordt een giraffe met kleine steentjes beplakt, die later met voegsel worden verbonden. Diverse resultaten van eerdere inspanningen versieren de ruimte.

Ontstaan
Secretaris Bart van den Eijnde legt het ontstaan van Howeko uit: “In de jaren ’70 was er een grote werkeloosheid en daarom ontstonden er twee problemen. Veel mensen hadden niets te doen. Om ervoor te zorgen dat de huiselijke spanningen niet te hoog opliepen, omdat manlief de hele dag thuis was, moest ervoor gezorgd worden dat hij wat te doen had. Daarnaast moesten diezelfde mannen, om weer beschikbaar te zijn voor het arbeidsproces, hun vakkennis op peil houden. In die tijd was het vooral de stichting Samenlevingsopbouw die erachter stond om zo’n vrijetijdsbesteding van de grond te krijgen. Dat begon in een pandje in Aarle-Rixtel.”

Praktijk
Er lopen per week ongeveer 250 bezoekers het gebouw van Howeko binnen. De overgrote meerderheid bestaat uit mensen, die niet meer deelnemen aan het arbeidsproces en wel eens wat willen gaan doen. “Zo kwam er eens iemand binnen, die ‘nog nooit een hamer had vastgehad’ en die een buitenmodel hemelbed wilde maken”, vertelt Bart. “De eerste vraag is dan of hij al iets had getekend en dat bleek niet het geval. We nemen dan zo iemand op sleeptouw en op het eind van het verhaal wordt het hemelbedproject gerealiseerd.” Jongeren zie je niet veel bij de hobbywerkclub, want die zijn meestal overdag aan het werk of op school. De minimumleeftijd is overigens 16 jaar.

Toekomst

Er zijn genoeg plannen om meer activiteiten te ontplooien. Zo was er in het begin van Howeko een autowerkplaats, maar dergelijke bezigheden kunnen door plaatsgebrek niet plaatsvinden. Het aanbod van de stichting is trouwens erg divers, want naast het werken met de handen komt bijvoorbeeld ook de computer aan bod, die onder andere wordt ingezet om mensen te leren hoe films gemonteerd moeten worden. Het is duidelijk: Howeko neemt een belangrijke plaats in in de Laarbeekse gemeenschap en mag nooit verdwijnen.