'Mysterieuze' grenspalen

NULL

'Mysterieuze' grenspalen


Laarbeek - Vlakbij het Kamerven, op de grens van de gemeenten Nuenen c.a., Laarbeek en Helmond, staan vier oude palen met een G aan één kant en een N, M of H aan de andere kant.

Twee palen staan op de grens tussen de gemeenten Laarbeek en Nuenen c.a. (1). De derde paal staat op de grens tussen de gemeenten Helmond en Laarbeek, waar deze een knik maakt (2). De vierde paal staat precies op het zogenaamde ‘drielandenpunt’, de plek waar de gemeenten Nuenen c.a., Laarbeek en Helmond bij elkaar komen (3).

Het houdt inmiddels ook de gemoederen bij de Nuenense heemkundekring De Drijehornick bezig. Heemkundelid Louis Bressers vond op oude kaarten op dit drielandenpunt 'Paal Kamerven' terug, destijds de grens tussen de dorpen Lieshout, Nuenen en Stiphout (Lieshout was tot 1998 nog een zelfstandige gemeente en Stiphout tot 1968). Dit, en de letter G op de grenspaal, doet vermoeden dat het om grenspalen gaat. Maar wat betekent dan die N, M of H op de palen? De N zou kunnen verwijzen naar Nuenen, maar waarom alleen de N en niet de S van Stiphout of de L van Lieshout?

Herkent u deze palen en weet u hier mogelijk iets meer over te vertellen? De MooiLaarbeekKrant is hier heel benieuwd naar. Stuur uw reactie per e-mail naar redactie@mooilaarbeek.nl.