Creatiefmarkt jaarlijks hoogtepunt 'De Egel'

NULL

Creatiefmarkt jaarlijks hoogtepunt 'De Egel'


Beek en Donk - Winkels liggen meestal vol met artikelen die men overal tegenkomt, vaak op grote schaal vervaardigd in een ver land. Een uitzondering op deze regel vormt De Egel. De gelijknamige stichting erachter brengt vraag en aanbod van unieke, handgemaakte producten bijeen. Tijdens de jaarlijkse Creatiefmarkt, op zondag 3 november, pakt men nog eens extra uit.

Alles draait bij De Egel om hobby’s en de resultaten daarvan. In de winkel treft men unieke voorwerpen aan, door mensen bedacht en gemaakt, niet alleen uit Beek en Donk maar uit de gehele regio.

Hoe is het gekomen? In de tweede helft van de jaren ’80 startte enkele dames een winkeltje en het werkt nog steeds, tot de dag van vandaag. Het concept drijft louter op vrijwilligers. Elke week is De Egel enkele dagen open, hetgeen wat gezien de non-profit-basis volstaat. Het doel is immers niet een bepaalde omzet, maar het bieden van een verkooppunt voor creatieve mensen. De Egel draait momenteel op acht vrijwilligers. Om extra aandacht op De Egel te vestigen organiseert de stichting al circa 20 jaar op de eerste zondag van november een Creatiefmarkt in de Schuurherd, Heuvelplein 32, waar nóg meer spullen uitgestald staan. 'Mooi gepland' voor de feestmaand, want veel artikelen doen het geweldig als betaalbaar cadeautje. De makers nemen al genoegen met het terugverdienen van de materiaalkosten en rekenen in een aantal gevallen een klein bedragje voor de moeite.

Er wordt een scala aan artikelen aangeboden, zoals kaarten, sieraden, poppenkleertjes, keramiek, kijkkastjes, breiwerken, vogelhuisjes, quilts en knuffels, maar ook groendecoratie en schilderijen. De laatste twee categorieën zie je niet vaak in de winkel terug, want het ontbreekt aan ruimte om het te presenteren.

Tijdens de markt wordt er een stukje catering verzorgd, door koffie en thee te schenken met eigengemaakt gebak. Volgens de dames van De Egel stimuleert de Creatiefmarkt veel mensen die hobbymatig producten vervaardigen om extra hun nek uit te steken voor de markt. De kwaliteit staat op een hoog niveau en behoort tot de criteria: het moet creatief, netjes, stevig en goed gemaakt zijn. Oordelen of iets wel of niet mooi is, blijft volstrekt smaakgebonden. De Egel biedt voor elk wat wils, op de Creatiefmarkt en in de winkel.

Kom zelf eens kijken op 3 november, er zijn diverse demonstraties op creatief gebied. De toegang is gratis. De markt duurt van 10.30 tot 16.00 uur.