Afbeelding

Veilig op pad met je scootmobiel

NULL

Veilig op pad met je scootmobiel


Laarbeek - Stichting Scootmobielpark Laarbeek stelt zich als doel om het gebruik van de scootmobiel veiliger te maken. Jaarlijks gebeuren er in Nederland 1200 ongelukken, waarbij scootmobielers betrokken zijn. Een aantal daarvan met dodelijke afloop. De stichting heeft de beschikking over twee oefenbanen in Aarle-Rixtel, waar scootmobielers een cursus kunnen volgen. Eén bij Zonnetij en één bij basisschool Brukelum.


Stichting Scootmobielpark Laarbeek
Cor van den Berk, uit Aarle-Rixtel, heeft zich vanaf de oprichting in 2009, intensief bezig gehouden met de stichting. Als iemand een scootmobiel heeft aangeschaft, gaat Cor op bezoek om mensen ervan te overtuigen dat een scootmobiel een fijn voertuig is voor mensen die ermee om kunnen gaan. “Het is heel anders dan autorijden”, zo gaat Cor verder, “want je zit zonder beschermend omhulsel, ‘bloot’ in het drukke verkeer." De stichting heeft in haar vierjarig bestaan, ongeveer 100 cursisten opgeleid tot veilige verkeersdeelnemers.

De cursus
Cursisten krijgen les op de twee oefenbanen. Vier instructeurs verzorgen de lessen. Een cursus bestaat uit vier praktijklessen en twee theorielessen. Deelnemers krijgen op het einde van de cursus een certificaat. De cursus kost voor inwoners van Laarbeek €10,00 en voor anderen €30,00. De cursus is laagdrempelig. Dat wil zeggen dat de theorie zo eenvoudig is gehouden, dat iedereen het kan volgen. De cursus is daarnaast erg gezellig. “We nemen alle tijd voor koffie”, vertelt Cor.

Een tevreden cursist - Noud Gruijters
Noud Gruijters uit Aarle Rixtel is een tevreden cursist. Hij is 81 jaar oud. Noud werd vrijwel meteen na de aanschaf van zijn scootmobiel aangereden door een haastige automobilist. Gelukkig niet al te ernstig, maar de schrik zat er bij Noud goed in. Hij durfde zijn scootmobiel wekenlang niet te gebruiken. “We kwamen nergens meer”, vult mevrouw Gruijters aan. José Zwanenberg, één van de instructeurs, hielp Noud ‘er weer bovenop’. “Ongelooflijk, hoe goed zij les geeft en hoe goed zij met mensen omgaat”, vertelt Noud enthousiast. "Iedere scootmobieler, zou voor de eigen veiligheid en voor die van anderen deze cursus moeten volgen.

Informatie en contact
Scootmobielers (of familieleden van hen) kunnen inlichtingen inwinnen over de cursus bij José Zwanenberg (tel. 0492-382947) of per e-mail: JCAWZwanenberg@onsbrabantnet.nl. Dit kan ook bij Cor van den Berk (tel. 0492-383669) of e-mail: vdberk.c@onsbrabantnet.nl. Meer informatie over de stichting is te vinden op www.scootmobielparklaarbeek.nl