Afbeelding

Al ruim 60 conflicten door

NULL

Al ruim 60 conflicten door ‘Buurtbemiddeling Laarbeek’ opgelost


Laarbeek – Sinds de start in 2009 heeft ‘Buurtbemiddeling Laarbeek’ al 61 conflicten opgelost. “Dit is één van mijn beste projecten die ik ooit heb opgezet in mijn 32-jarige loopbaan”, vertelt welzijnswerker Berrie van den Waardenburg.


Buurtbemiddeling
Het project ‘Buurtbemiddeling Laarbeek’ bestaat uit 8 vrijwilligers, die vanuit ViERBINDEN aangestuurd worden om conflicten tussen buren op te lossen. Het gaat om conflicten, zoals parkeerproblemen, geluidsoverlast en vreemde geuren. “Het betreft overlast in de algemene zin van het woord en niet om persoonlijke problemen onderling”, vult Berrie aan. De acht vrijwilligers volgden allemaal een cursus om dit op een goede manier te kunnen doen. Ook onderhoudt ViERBINDEN veel contacten met instanties in het ‘leefbaarheidsnetwerk’, om alles zo goed mogelijk te laten verlopen.

Succesvol
Na vier jaar buurtbemiddeling, kan gezegd worden dat het project zijn vruchten heeft afgeworpen. “We hebben in vier jaar tijd 99 verzoeken voor buurtbemiddeling gekregen. Hiervan zijn er 61 opgelost. Een heel mooi resultaat”, aldus een tevreden Berrie.

De bemiddeling
Een burenruzie komt vaak via één van de twee partijen binnen. Berrie legt uit: “Wij kijken dan eerst of het een geschikt conflict is voor het buurtbemiddelingsproject. Als dat zo is, zetten wij er een buurtbemiddelaar op, die er vervolgens een maatje bij zoekt. Dit is een van de andere vrijwilligers. Twee horen meer dan één en omdat je steeds met iemand anders gaat, leer je ook van elkaar.”

Vervolgens gaan de buurtbemiddelaars in gesprek met de partij die het verzoek heeft ingediend, om daarna aan te kloppen bij de buren. “Dit gebeurt vaak onverwachts, want dan is de kans groter dat de personen in kwestie meewerken aan het bemiddelingsproject.” Als allebei de kanten van het verhaal zijn aangehoord, proberen de buurtbemiddelaars de twee partijen met elkaar aan tafel te krijgen. “Als dat lukt, slaagt het bemiddelingsproject vrijwel zeker. We hebben nu voor het eerst in vier jaar dat een casus terugkomt.”

Een voldaan gevoel
Marianne Swinkels uit Lieshout is één van de acht vrijwilligers. “Vier jaar geleden werd ik hiervoor gevraagd. Het leek me erg interessant. En dat vind ik het nog steeds. Soms hebben buren al jaren ruzie. Organisaties zoals de politie en de woningstichting krijgen dit niet opgelost. Wij komen dan praten als buurtbemiddelaar en krijgen het vaak wel opgelost. Dat geeft je een heel voldaan gevoel.”

Marianne denkt dat het project zo succesvol is, omdat het heel laagdrempelig is. “ViERBINDEN zorgt er altijd voor dat je niet bij bekenden over de vloer hoeft. Maar omdat we inwoners – en Laarbekenaren – onder elkaar zijn, praat dat toch vaak wat makkelijker. Het buurtbemiddelingsproject is een laagdrempelige manier om een ruzie, die soms al jaren voortduurt, op een goede manier op te lossen. Ik blijf dit vrijwilligerswerk graag nog lang doen”, besluit Marianne haar verhaal.

Burenruzie?
Heeft u een conflict met de buren? Schroom dan niet om contact op te nemen met ViERBINDEN. Dit kan via Berrie van den Waardenburg per e-mail (bvdwaardenburg@vierbinden.nl of per telefoon (06-31244726).

De acht buurtbemiddelaars zijn Monique Hubrechsen, Wies Rooijakkers, Diek Lukassen, Marielot Mol, Cees Dekker, Betsy van de Mortel – van den Crommenacker, Chris Kals en – zoals in het artikel al vermeld - Marianne Swinkels.