Lezing over de amfibie

NULL

Lezing over de amfibieën van Nederland


Aarle-Rixtel - Annemarie van Diepenbeek houdt voor het IVN Laarbeek op 21 november vanaf 20.00 uur een lezing op de bekende locatie in De Bimd aan de Beekseweg in Aarle-Rixtel.

Een halve eeuw geleden waren ze nog 'gewoon': in bijna alle boerenslootjes of poelen zag je baltsende salamanders, zwemmende en kwakende kikkers en parende padden. Van de meeste soorten amfibieën is de stand sterk teruggelopen, maar op geschikte plekjes zijn ze nog wel te vinden.

Deze presentatie laat alle in Nederland voorkomende soorten de revue passeren en geeft daarbij informatie over uiterlijk, ecologie en verspreiding. Bij enkele soorten wordt ingegaan op de oorzaken van achteruitgang. Maar er zijn ook positieve berichten: ons kleine land is groot in maatregelen en faunavoorzieningen ten behoeve van kleinere dieren, zoals het aanleggen van nieuwe poelen en het renoveren van ongeschikt geworden oude poelen. Ook de verbeterde waterkwaliteit biedt herstelmogelijkheden voor een aantal amfibieënsoorten.

Deze serie vormt een kleurrijke ontmoeting met de amfibieën Nederland, en voor degenen bij wie de herinneringen uit de jeugdjaren enigszins vervaagd zijn, een hernieuwde kennismaking, een herleving van Koekkoek's oude schoolplaat 'In sloot en plas' .

Annemarie van Diepenbeek is veldbiologe en houdt zich vooral bezig met zoogdieren, reptielen en amfibieën en hun sporen. Zij is auteur respectievelijk co-auteur van verschillende boeken over diersporen, zoogdieren, en amfibieën.