Afbeelding

Johan van Bakel maakt Sint blij met nieuwe staf

NULL

Johan van Bakel maakt Sint blij met nieuwe staf


Aarle-Rixtel – Edelsmid Johan van Bakel (32) heeft de nieuwe staf van Sinterklaas ontworpen. Omdat Sints oude staf, na 26 jaar intensief gebruik, toe is aan vervanging, maakt de goedheiligman vanaf dit jaar gebruik van een nieuw, in messing gegoten, exemplaar. Deze nostalgisch vormgegeven staf is te bewonderen tijdens de uitzendingen van het ‘Sinterklaasjournaal’.


“Vorig jaar werd ik door Sinterklaas gebeld vanuit Madrid. Hij vertelde dat hij op zoek was naar een andere staf. Zijn oude staf begon te verslijten”, aldus Johan van Bakel. Sint wilde de staf het liefst bij de intocht van 2012 al gebruiken, maar dat was niet haalbaar voor de edelsmid: “Het was te kort dag. Sint besloot daarom zijn oude staf nog een jaartje te gebruiken.”

Sinterklaasfan
Na een Sinterklaas-act tijdens zijn opleiding aan de ‘Vakschool Schoonhoven’, werd Johan fan van alles wat met het Sint-Nicolaasfeest te maken heeft. Na zijn afstuderen startte hij als edelsmid een zaak in Aarle-Rixtel. Hij ontwierp, uit eigen beweging, een ring voor Sinterklaas en stuurde deze op naar het ‘Sinterklaasjournaal’. Daarnaast maakte hij twee televisieseries over de goedheiligman. Johan: “Op deze manier leerde ik de baas van het ‘Sinterklaasjournaal‘ kennen en werd ik benaderd met de vraag of ik een nieuwe staf kon maken met een nostalgische uitstraling.”

Een race tegen de klok
“Samen met de kostuumontwerpster ben ik op zoek gegaan naar oude prenten. We kwamen tot de ontdekking dat de staf in vroegere tijden niet glad was, maar rijk gedecoreerd.” De edelsmid maakte twee tekeningen en liet Sinterklaas hieruit kiezen. Het gekozen exemplaar liet hij driedimensionaal printen, hij schaafde het ontwerp nog wat bij en ging op zoek naar een adres waar de staf in messing gegoten kon worden. Johan: “Dit was eigenlijk het moeilijkste. De staf moest hol worden gegoten anders zou hij te zwaar worden. Dat is een moeilijke techniek. Gelukkig heb ik tijdens mijn logistieke zoektocht veel hulp gehad van Bart Kersten.” Na enkele mislukte pogingen in Nederland, België en China, vonden ze via een Duits bedrijf in kerkbenodigdheden eindelijk een geschikt ambachtelijk adres in India. De handgemaakte staf arriveerde op 1 oktober 2013 in Aarle-Rixtel. Daar werkte de smid de staf verder af. Johan: “Het was een race tegen de klok.”

Dak- en stormbestendig
In het ‘Grote Pietenhuis’ sprak de Aarlese edelsmid met de Sint: “Hij vond de staf fantastisch. Dit nostalgisch model past goed bij zijn kleding.” Sinterklaas was ook verheugd dat de staf tegen een stootje kan. Johan: “ Sint was blij toen ik vertelde dat de staf dak- en stormbestendig is.”

Een uniek exemplaar
Johan is nu officieel hofleverancier ‘staf maken’ van de Sint. Hij is de enige die deze staf mag maken. De goud- en zilversmid, die normaal producten maakt zoals sieraden en vazen, is momenteel bijna fulltime bezig met ‘staf werkzaamheden’: “Sinterklaas heeft er meteen 50 besteld. Vanwege de cycloon in de Filipijnen waren er transportproblemen. Gelukkig konden we woensdagnacht mijn laatste exemplaren ophalen in München.”

Trots
Het is 26 jaar geleden dat er een nieuw model staf is ontworpen. Johan is erg trots op zijn opdracht van de goedheiligman: “De kans is heel klein dat je de opdracht krijgt om de staf van Sinterklaas te maken. Dat is echt uniek. En dan ben ik ook nog eens fan van de Sint.”