Afbeelding

Het Heuvelplein verrijkt met een schandpaal

NULL

Het Heuvelplein verrijkt met een schandpaal


Beek en Donk- Op het Heuvelplein is zaterdag ‘De Kaak’ onthuld, ofwel een schandpaal. Het is een onderdeel van de wandelroute ‘Recht en Orde’, die is uitgezet in Beek en Donk. De wandelweg wil onder andere tonen, hoe in vroegere tijden recht werd gesproken in onze streken.

Het oude gemeentewapen

Zaterdag bevestigde burgemeester Hans Ubachs een houtsnijwerk op de paal, die er sinds een kleine twee weken stond. Het houtsnijwerk stelt het oude gemeentewapen van Beek en Donk voor met daarboven als beschermengel de heilige Michaël. De beide Beek en Donkse gilden gingen gebroederlijk op om dit nieuwe pronkstuk te ‘onthullen’.

‘Aan de kaak gesteld’

De schandpaal is een getrouwe replica van de palen, die in bijna alle belangrijke plaatsen stonden. Omdat Beek en Donk een ‘Heerlijkheid’ was en dus onder bewind van een ‘Heer’ stond, mocht er ook recht (regt) worden gesproken. Een veroordeelde werd een bepaalde tijd ‘aan de kaak gesteld’ (aan de paal vastgeketend). De dorpelingen mochten op alle mogelijke manieren de veroordeelde pesten. Dit kon gebeuren door deze met rot fruit te bekogelen, of door uitschelden.

Lees donderdag meer in De MooiLaarbeekKrant