Afbeelding

Hoe is het nou met...Toon Kessels

NULL

Hoe is het nou met...Toon Kessels


Deze week is het de beurt aan Toon Kessels (1951) uit Aarle-Rixtel. Op de ruime parkeerplaats, naast de Rabobank in Lieshout, stond vroeger zijn geboortehuis en de winkel van zijn ouders: ‘Dovens Kleding’.

Kleermakersfamilies Kessels en Dovens
“Opa Dovens had een kleermakerij en woning in de Dorpsstraat in Lieshout. Het oudste kasboek stamt uit 1813. Waarschijnlijk is de zaak toen opgezet. Opa, van wie de voorouders waarschijnlijk ook al kleermakers waren, combineerde dit werk met het kappersvak en met het houden van een café. Als kleermaker zat hij, voor het raam, op de tafel in kleermakerszit te werken. ‘En mensen die een schaar hebben, kunnen ook knippen’, dus opa was ook kapper. Hij stopte met het café rond 1917-1918. Op dat moment werd het Wilhelminakanaal gegraven. De gravers woonden in keten langs het kanaal. Opa wilde niets met dat ‘vreemde volk’ in zijn café van doen hebben”, vertelt Toon.

Verrassende treinontmoeting
In de jaren ’30 ontmoetten opa Dovens en opa Kessels elkaar in de trein op weg naar de textielbeurs in Tilburg. Deze toevallige ontmoeting zorgt ervoor dat opa Kessels met zijn huwbare zoon Jo, helemaal vanuit Nederweert naar Lieshout fietst. Het doel van de onderneming is om kennis te maken met de huwbare dochter An, van opa Dovens. Dat hadden de mannen in de trein mooi bekokstoofd. “Mijn vader werd verliefd”, vertelt Toon lachend, “en mijn moeder was een beetje eigenwijs met haar ruim dertig jaren, maar viel uiteindelijk voor de charmes van mijn vader.”

Onderduiken in de oorlog
Toon vervolgt: “Mijn vader dook onder bij de familie Dovens in Lieshout, toen hij een oproep kreeg van de ‘Arbeidseinsatz’. Opa Kessels vond het jammer dat mijn vader uit Nederweert vertrok, want in feite nam hij toen de kledingzaak in Lieshout over. Boeren uit Mariahout, Beek en Donk en het achterland kochten hun maatpakken bij Dovens Kleding. Ze werden thuis bezocht door oom Jan, de oudste broer van mijn moeder. Hij ging er langs, liet stalen stof zien en zo konden de maatpakken besteld worden. In de oorlog leed de familie geen gebrek. Geld was niets meer waard en mensen betaalden uit in voedsel."

De Heuvel
In de jaren ’30 is het huis en de winkel op De Heuvel gebouwd. Daar werden naast Toon nog 4 broers en 1 zus geboren. Vader maakte in de jaren ’50 de vooruitstrevende overstap naar confectie en startte winkels in Gemert en Geldrop. De zaken lopen goed tot in de jaren ’70. “Dan zijn er twee oorzaken te noemen waardoor het niet meer goed ging”, vertelt Toon: "Het modebeeld veranderde en de komst van de auto. Er kwam meer vrijetijdskleding en de dames wilden naar de stad. De doodsteek voor de winkel kwam toen er vijf keer ingebroken werd door de zogenaamde 'Brabantbende'. We kregen de schade wel vergoed maar waren de winst kwijt.” Precies 200 jaar later, op de parkeerplaats, komt het besef dat hier een heel geschiedenisverhaal van Lieshout ligt ….