Tweede Kamer stelt komst van

Politiek nieuws

Tweede Kamer stelt komst van ‘De Ruit’ uit


Aarle-Rixtel – De motie die de ChristenUnie en D66 indienden tegen ‘De Ruit’ is dinsdag met een kleine Kamermeerderheid aangenomen. Dit houdt in dat de komst van de nieuwe weg voorlopig wordt uitgesteld. In de motie kwam onder andere naar voren dat de nut en noodzaak van de weg nooit is aangetoond.

Nut en noodzaak
De Tweede Kamer wil dat eerst de bestaande knelpunten van Brabant aandacht krijgen, voordat er geld gestoken wordt in ‘De Ruit’. Daarnaast is volgens verschillende adviesorganen, zoals de MER, de nut en noodzaak van de weg nooit concreet geweest. Henk van Beek, voorzitter Stichting Klankbord, probeert al jaren de plannen van tafel te krijgen. “Dit uitstel is voor mij een zucht van opluchting. Minstens.” Henk sluit zich volledig bij de conclusie van de adviesorganen aan: “Het is prettig om te horen dat alle tegenargumenten, de argumenten die ik al jaren roep bevestigen. Je wordt vaak gezien als de man met de wollen sokken.”

Spanning
Vlak voordat de motie in de Kamer behandeld werd, kreeg Henk te horen dat de Partij van de Dieren nog altijd twijfelde om de motie te steunen. Zonder de Partij van de Dieren zou het op 74 stemmen uitkomen. Net niet genoeg. Henk heeft zijn best gedaan om de partij over de streep te trekken. Uiteindelijk werd de motie aangenomen met een kleine Kamermeerderheid van 78 stemmen. De ChristenUnie kreeg steun van de PvdA, SP, D66, GroenLinks, PvdD en onverwachts 50+.

Uitstel, geen afstel
Hoewel ‘De Ruit’ er voorlopig niet komt, betekent dat niet dat de weg er helemaal niet zal komen. Het is nu aan minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu om de Kamer op korte termijn te laten weten of zij de motie zal uitvoeren of naast zich neer wenst te leggen. Henk is voorzichtig met zijn uitspraken over de toekomst: “Ik heb al veel plannen van tafel zien gaan. Ik blijf voorzichtig met wat ik zeg, maar ik kan niet ontkennen dat ik zeer optimistisch ben. Ik word hier heel vrolijk van.”