Afbeelding

KPJ: Springlevend en g

Sportnieuws

KPJ: Springlevend en géén boerenimago meer


Beek en Donk – Op 28 november 1928 besloten negentien boerenzonen om een vereniging op te richten met als doel om cultureel, welzijn en ontspanning van jonge boerenzonen te promoten. De vereniging begon als RKJB (Rooms Katholieke Jonge Boeren), 85 jaar later heet de vereniging KPJ. Het boerenimago is eraf en de vereniging is springlevend.

'Bij de KPJ'
De KPJ is in Beek en Donk een begrip. Iedereen kent wel mensen die erbij zitten en veel mensen hebben wel eens meegedaan aan de dorpszeskamp of scholenzeskamp. Maar waarom gaan mensen ‘bij de KPJ’? “Vroeger was het al zo dat als vrienden of familieleden erbij zaten, je er ook bij ging”, legt oud-lid Pieter van der Aa uit. “Het gaat van generatie op generatie. Bij de reünie zag je gewoon drie generaties KPJ’ers uit een gezin. En je ziet de betrokkenheid van ex-leden, want er kwamen zelfs mensen speciaal uit Joegoslavië, Ierland en België voor terug. ”

Een gezellige vereniging
De KPJ heeft al jaren een stabiel ledenaantal van zo’n 120 leden. Waarvan zo’n zestig aspirantleden. KPJ’ers in de leeftijd van zes tot vijftien. Zo ook Fleur en Hieke. Ook zij zijn via familie lid geworden. “En vriendinnen van ons komen er ook weer bij. Als ze lid worden is het vaak met een groepje”, vertelt Hieke. Net als Fleur handbalt ze en zijn zwinkavonden (feestavonden in clubhuis De Zwink,red.) en de culturele avonden favoriet. “Maar ook het aspirantenkamp en de ledendagen zijn erg gezellig”, verduidelijkt Fleur.

Grote betrokkenheid
Vroeger moest je bij je 35e, onder de vereniging uit. “Dan zit je echt effe in een gat, maar iedereen kan gemist worden. Gelukkig merk je aan iedereen dat de betrokkenheid bij de KPJ groot is, mensen blijven zich inzetten”, aldus Peter Jan van der Aa. Vanaf dit jaar is de leeftijdslimiet afgeschaft. Wel is het zo dat bestuursleden maar tot een bepaalde leeftijd in het bestuur mogen blijven. “Dit hebben we gedaan om vooral mensen die actief binnen de vereniging zijn bij de club te kunnen betrekken”, legt huidig bestuurslid Twan van der Aa uit. “Dat bestuursleden af moeten treden doen we om vernieuwend te blijven en voor verjonging te kunnen zorgen.”

Een begrip
Middels de zeskamp, ooit opgestart om meer leden te krijgen, is de KPJ een begrip geworden in Beek en Donk. Maar door ook het organiseren van vele andere activiteiten is er voor ieder wat wils bij de vereniging en lijkt de toekomst gewaarborgd. Clubhuis de Zwink wordt momenteel van nieuw sanitair voorzien en dan kan ook het onderkomen van de KPJ weer jaren mee. Op naar de honderd!