Afbeelding

PGL: Iedereen moet mee kunnen doen

NULL

PGL: Iedereen moet mee kunnen doen


Laarbeek - Het Platform Gehandicaptenbeleid Laarbeek (PGL) is een stichting die de belangen behartigt van mensen met een beperking. Beleidsmakers zoals gemeente, woningstichting, verenigingen en instellingen worden door het platform, gevraagd en ongevraagd, van advies voorzien. Het platform is naarstig op zoek naar meer bekendheid en naar meer vrijwilligers.

Het bestuur
Het bestuur bestaat uit zes personen. Voorzitter is Teun van Hoof, Susan de Koning is secretaris en Mies Bongers is de penningmeester. Het bestuur wordt verder gevormd door vertegenwoordigers van de verschillende werkgroepen. “Het budget bestaat uit gemeentelijke subsidies en sponsoring”, vertelt Mies. “We kozen voor de stichtingsvorm, omdat dat voor ons het meest praktisch is”, zegt Teun. "In geval van vacatures in het bestuur, vullen we die aan met leden van de diverse werkgroepen. Bij de stichting zijn ongeveer 30 vrijwilligers actief betrokken."

Gelijke rechten, plichten en kansen
Het doel van de stichting is om ervoor te zorgen dat mensen met een beperking als volwaardig burger kunnen deelnemen aan het maatschappelijk leven in Laarbeek. “Met gelijke rechten, gelijke plichten, gelijke kansen”, vult Mies aan. Om dat doel te bereiken, is het van groot belang dat mensen bewust worden van wat er in de toekomst allemaal op hen afkomt. Er staan grote veranderingen op stapel in de zorg. Die veranderingen hoeven niet slecht te zijn. Van zowel mensen met een beperking als zonder, wordt wèl een grotere maatschappelijke betrokkenheid gevraagd, om zo samen vorm te geven aan ‘samenredzaamheid’. “Iedereen moet mee kunnen doen”, aldus de heren.

Aanmelden bij PGL
“Als doelgroep heeft PGL daarom mensen op het oog tussen 0 en 100+ met of zonder beperking”, zegt Teun. “Want iedereen heeft zo zijn eigen beperkingen. Of wel: zijn eigen gebruiksaanwijzing.” Daar valt dus ook de grote groep van senioren met een beperking onder. Hoe groot de groep van mensen met een beperking in Laarbeek is, is niet precies bekend. Mies schat op ongeveer 4000. Veel beperkingen zijn namelijk niet onmiddellijk zichtbaar, bijvoorbeeld autisme of ADHD. En mensen met een beperking melden zich niet graag uit eigen beweging. De stichting zou dan ook graag een beter zicht op de doelgroep willen krijgen. Mies: “Dus mensen met een beperking, meld je aan, liefst met e-mailadres."

Verschillende werkgroepen
Er zijn drie werkgroepen. De werkgroep 'Arbeid en Vrije tijd' houdt zich bezig met het ondersteunen van mensen met een beperking in het arbeidsproces en voor het zinvol invullen van vrije tijd. De werkgroep 'Mobiliteit en Toegankelijkheid' houdt zich bezig met onder andere de toegankelijkheid van openbare gebouwen en de inrichting van de openbare ruimte. Deze werkgroep werkt onder meer nauw samen met de gemeente en woningstichting. “De derde werkgroep 'Participatie, Informatie en Communicatie' is eigenlijk het belangrijkste”, vertelt Mies. “Deze werkgroep probeert de maatschappelijke deelname van onze doelgroepen te vergroten door de juiste informatie beschikbaar te stellen in begrijpelijke taal.”

Oproep

De verschillende werkgroepen zijn op zoek naar vrijwilligers voor hand- en spandiensten, maar ze zijn ook op zoek naar mensen, die in gewone mensentaal stukjes kunnen schrijven voor de nieuwsbrief en voor de website. Daarnaast zoekt PGL mensen die als 'maatje' willen fungeren voor iemand, die wel mee wil doen met een activiteit, maar een extra zetje nodig heeft.

Wilt u ook meedoen? Meld u dan aan via één van de volgende e-mailadressen: teunvanhoof@onsbrabantnet.nl of m.bongers10@upcmail.nl