Afbeelding

Indrukwekkende alcohol- en drugsvoorlichting op Laarbeekse basisscholen

NULL

Indrukwekkende alcohol- en drugsvoorlichting op Laarbeekse basisscholen


Laarbeek – Marc Min. Een naam die bij veel Laarbekenaren een belletje zal doen rinkelen. Deze jongerenwerker van ViERBINDEN geeft al ruim 18 jaar in alle groepen 8 van de Laarbeekse basisscholen alcohol- en drugsvoorlichting. Sinds anderhalf jaar doet hij dit samen met zijn collega Xandieme Megens. En met succes.

Herinneringen
De lessen zijn speels, maar tevens zeer educatief ingericht. “De voorlichting maakt altijd heel veel indruk op kinderen”, vertelt Xandieme. Marc: “Iedereen die in de afgelopen 18 jaar in groep acht heeft gezeten, heeft voorlichting van mij gekregen. Ik hoor dit nog vaak terug van oud-leerlingen. Zij kunnen zich deze les nog goed herinneren. Dat zie ik wel als een compliment.”

Groepsdrukoefeningen
Xandieme en Marc gaan alle scholen af om de kinderen bewust te maken van groepsdruk en hoe hier mee om te gaan. Xandieme: “De kinderen gaan bijna naar de middelbare school. Daar zullen zij te maken gaan krijgen met alcohol- en drugsgebruik. Hoe kunnen zij ‘nee’ zeggen als zij iets niet willen, terwijl hier heel erg op aangedrongen wordt? Dat is wat de groep 8 leerlingen leren.”

Marc en Xandieme spelen tijdens de voorlichting samen een toneelstukje om te laten zien wat er gebeurt als je onder druk wordt gezet. Marc is jarig, hij wordt 14 en geeft een feestje. Xandieme is 13 en is uitgenodigd op dit feestje. Tijdens dit feestje wordt ze door Marc overgehaald om alcohol te nuttigen. Na dit toneelstukje gaan Marc en Xandieme deze gebeurtenissen in de groep bespreken om er daarna nog wat dieper op in te gaan met het toneelstuk.

“Als de kinderen dadelijk op de middelbare school zitten en dit herkennen, dan hebben wij bereikt wat wij willen bereiken met deze voorlichting. Het gaat erom dat kinderen dit leren herkennen, hier bewust van worden en weten hoe ze hier het beste mee om kunnen gaan”, legt Marc uit. “Heel het leven staat in het teken van keuzes maken. Het gaat erom dat je de juiste keuzes maakt.”

Succesvol
Sinds enkele jaren houdt ViERBINDEN eerst op alle scholen in één kern de voorlichting, waarna een ouder-kind bijeenkomst plaatsvindt om ook de ouders bewust te maken. Dit is verdeeld in één bijeenkomst per kern, met uitzondering van Beek en Donk, daar zijn er twee. Inmiddels is het project voor dit jaar in Aarle-Rixtel, Lieshout en Mariahout afgerond. “En met succes”, vertelt Marc. “Er kwamen zoveel ouders en kinderen opdagen, dat we bijna ten onder gingen aan ons eigen succes. We zijn er heel erg tevreden over.”

Ouder-kind bijeenkomst
In Beek en Donk vinden in januari de voorlichtingen plaats. De ouder-kind bijeenkomst begint gezamenlijk. Daarna gaat de avond gescheiden verder. Xandieme: “De kinderen hebben wat voorbereid om dan te presenteren, bijvoorbeeld een rap of een toneelstukje in het kader van dit thema. De ouders krijgen ondertussen voorlichting van Novadic Kentron. Het is zowel voor de ouders als voor de kinderen belangrijk om te weten dat het niet normaal is om op zo’n jonge leeftijd al alcohol te nuttigen.”