Afbeelding

De bijzondere vrijwilliger Arnold Bevers

NULL

De bijzondere vrijwilliger Arnold Bevers


Deze week: Arnold Bevers
Vrijwilligerswerk: ‘Krantenknipselboeken’ maken voor de Heemkundekring ’t Hof van Liessent.

Vlakbij het centrum van Lieshout zit Arnold Bevers het liefst in zijn hobbykamer allerlei krantenartikelen van vroeger te lezen. Ongeveer dertig jaar geleden is hij begonnen met het maken van krantenknipselboeken voor de heemkundekring. Inmiddels is hij 72 jaar oud en is de 20ste editie klaar om verkocht te worden.

Lieshout is niet de plek waar het allemaal begon voor Arnold. Hij is geboren in Erp en nadat hij jarenlang in Limburg heeft gewoond en gewerkt, is hij pas in de jaren zestig samen met zijn vrouw Henny in Lieshout komen wonen. Daar was hij lid van de handboogvereniging Krijgsman Soranus. Dit is de plek waar hij zijn liefde voor de plaatselijke geschiedenis ontdekte. “Er hingen prachtige medailles bij ‘de handboog’ uit 1896 en 1898, waar niemand iets vanaf wist. Daar wilde ik meer van weten, dus ging ik dat uitzoeken in het archief.”

Arnold heeft toen zijn eerste krantenknipselboek gemaakt. Daarna volgden de boeken voor de voetbalvereniging, de gildes en natuurlijk de heemkundekring. Hij is samen met zijn vrouw Henny lid van deze vereniging sinds de oprichting in 1982. Henny houdt zich graag bezig met ‘familiekunde’ en pluist daarom alle stambomen uit. “Alles wat geboren, gestorven en getrouwd is in Lieshout, dat maakt Henny familie van elkaar”, vertelt Arnold. Ook dit blijkt een reden voor Arnolds geschiedenisinteresse: “Als je onder dezelfde dekens slaapt, krijg je dezelfde streken”, zegt hij lachend.

Vele oude kranten heeft Arnold op microfiches. Deze leest hij vervolgens allemaal door op zijn leesapparaat in de hobbykamer. Hier is hij ongeveer twintig uur per week mee bezig. Daar komt hij veel interessante verhalen tegen. “Ik kom veel verhalen tegen over mensen die stout zijn geweest, maar ik heb nooit getwijfeld om een bericht in een boek te zetten. Het is in de krant geweest. Het is publiekelijk.”

Arnold heeft altijd alle kranten met plezier uitgevogeld: “Je komt altijd nieuwe verhalen tegen en mensen hebben er interesse in.” Natuurlijk springt er altijd één verhaal boven uit. “Openbare dronkenschap was vroeger heel erg. Dan werd je opgepakt. Een man was voor de zoveelste keer dronken en plaste toen tegen de tramrails. Hij is toen door de tram overvaren”, vertelt Arnold lachend.

Voorlopig is Arnold er nog even zoet mee, maar als hij honderd jaar geschiedenis in de krantenboeken heeft verwerkt, vindt hij het ook mooi geweest. Nu is hij nog druk bezig met het jaar 1968, maar dit is nog een ‘moederboek’ zoals hij het zelf noemt.

De jaren 1949-1950 (Deel 19) en 1950-1952 (Deel 20) zijn helemaal af en klaar om verkocht te worden. De krantenknipselboeken zijn te vinden op de site van de heemkundekring: http://www.hofvanliessent.nl. Zo heeft u voor tien euro een prachtig kerstcadeau.