Afbeelding

Vrijwilligersgroep 'VUT-club' ASV'33 bestaat 10 jaar

Sportnieuws

Vrijwilligersgroep 'VUT-club' ASV'33 bestaat 10 jaar


Aarle-Rixtel – Bij voetbalvereniging ASV ’33 is een grote groep vrijwilligers actief. De ‘VUT-club’ is een onderdeel van deze groep vrijwilligers. Deze club, waarvan de vijf leden een gemiddelde leeftijd van zeventig jaar hebben, bestaat op de ‘Dag van de Vrijwilliger’ (7 december), tien jaar.

Vroeger had ASV twee terreinknechten voor het onderhoud en het dagelijks beheer van het sportpark. Daarna, in de tijd van de zogenaamde ‘Melkertbanen’, werden deze werkzaamheden verricht door een gesubsidieerde kracht. Na het beëindigen van deze subsidie had toenmalig voorzitter van ASV, Jos Rovers (68), een probleem: “Iemand vast in dienst nemen was niet haalbaar, we moesten naar een oplossing zoeken.”

Die oplossing kwam er in de vorm van de VUT-club. Jos: “Vrijwilligers voor deze taken waren moeilijk te vinden. Toen heb ik gezegd, als ik stop met het voorzitterschap dan stel ik me beschikbaar voor allerlei klusjes. Tegelijkertijd met mij, meldden zich vier anderen aan: Herman Dekkers, Toon Frenken, Henk Nooijen en Frans Verschuuren. Later kwamen daar Martien van de Heuvel en Jan Steenbekkers bij. Helaas zijn Henk en Jan overleden.” Jos Rovers stopte met zijn bestuurlijke taken en richtte in het najaar van 2003 de VUT-club op. Jos: “In het begin had onze club nog geen naam, maar we werden al snel de VUT-club genoemd vanwege onze leeftijden.”

“Iedere maandagmorgen om 10.00 uur komen we bij elkaar op het sportpark", aldus de oprichter. “Na een bakje koffie gaan we aan de slag.” De VUT-club verricht dan tot 12.30 uur allerlei onderhoudswerkzaamheden. Jos: “Zo herstellen we bijvoorbeeld de spelschade aan de speelvelden, we ruimen het zwerfvuil op en vegen de tribunes schoon. In de winter snoeien we de beplanting en in de zomer doen we schilderwerk."

De leden vinden het gezellig in de VUT-club. Jos: “Van de vijf die er zijn begonnen, zijn er vier al bij vanaf het begin. Dat zegt genoeg”, Jos Rovers is wel blij dat de VUT-club regelmatig hulp krijgt van andere vrijwilligers van ASV, “bijvoorbeeld bij het belijnen van de velden, dat gaat dan veel sneller”.

Ook het bestuur van ASV is blij met alle vrijwillige hulp. Voorzitter Michel Driessen: “ASV heeft 150 vrijwilligers. De VUT-club is hier een onderdeel van. We zijn de VUT-club, en natuurlijk ook alle andere vrijwilligers ontzettend dankbaar voor al hun werk op welk gebied dan ook. Zonder vrijwilligers kan ASV niet bestaan.” Het bestuur staat op de ‘Dag van de Vrijwilliger’ niet speciaal stil bij het vrijwilligerswerk. Michel: “We proberen het hele jaar door goed voor onze vrijwilligers te zorgen. We zorgen voor goed werkbare situaties, spreken regelmatig onze waardering uit en ieder jaar is er een bedankdag. Zeven december is vooral een mooie dag om in gedachten stil te staan hoe belangrijk het vrijwilligerswerk is.”