Afbeelding

Opstekel voor Snoeperij Jantje en Zorgatelier Madeliefste

NULL

Opstekel voor Snoeperij Jantje en Zorgatelier Madeliefste


Aarle-Rixtel - Wie goed doet - in dit geval met Oudhollands snoep – goed ontmoet. Een mooi motto dat Politieke Partij De Werkgroep in deze context wil verbinden aan Snoeperij ‘Jantje’ dat een initiatief is van Marscha Verstappen uit Aarle-Rixtel. Marscha is gediplomeerd Z-verpleegkundige en wil met haar winkeltje een zinvolle maar vooral ook gezellige dagbesteding en activiteiten aanbieden.

Snoeperij ‘Jantje’ is gevestigd aan de Kerkstraat 4 in het centrum van Aarle-Rixtel. Voor Politieke Partij de Werkgroep is dit initiatief een schoolvoorbeeld van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en daarom een Opstekel waard.

In deze Oudhollandse snoep en cadeauwinkel, zijn mensen met een verstandelijke beperking werkzaam. Het mes snijdt aan twee kanten, op de eerste plaats voor deze werknemers, anderzijds ook de klanten die het super leuk vinden om nostalgisch snoepgoed of een van de rijkelijk aanwezige snuisterijen te komen kopen. Van alles is er te koop; toverballen, salmiak, trekdrop, Sint- kerstpresentjes en veel meer.

Erik van Haperen, Raadslid van De Werkgroep, is op zaterdag 30 november aanwezig geweest om De Werkgroep-Opstekel uit te reiken. Lis van Tuijl uit Bakel en Thijs de Jong uit Beek en Donk zijn in de winkel aan het werk. Onder begeleiding van Marscha en Thea de Jong (vrijwilliger, tevens glas in lood Tiffany kunstenares uit Lieshout) worden Erik en zijn vrouw hartelijk ontvangen. "Politieke Partij de Werkgroep ondersteunt vanuit haar visie op 'iedereen doet mee' deze vorm van maatschappelijk ondernemen.

Werken bij Snoeperij ‘Jantje’ in Aarle-Rixtel is een dagbesteding met talloze mogelijkheden. Afhankelijk van de individuele vaardigheden en interesse kan iedereen er een taak krijgen. Naast de verkoop in de winkel, worden er snoeppakketten samengesteld, helpt men bij kinderfeestjes en huishoudelijke karweitjes zoals het bijhouden van de snoep voorraad maar ook het schoonhouden van de winkel behoort tot de activiteiten. Dit is niet het enige project van Marscha. Het zorgatelier is een kleinschalig zorgproject in Lieshout is ook een initiatief van Marscha. Daar wordt volgens dezelfde principes een zinvolle en eveneens gezellige vorm van dagbesteding en activiteiten aangeboden. Kleine groepjes waarborgen ook daar een veilig gevoel waardoor mensen beter tot hun recht komen door naar ieders talent te kijken, naar vaardigheden die uitgebreid en/of geleerd kunnen worden, naar interesse en beleving.

Wat erg belangrijk wordt gevonden is dat het ‘gewone’ dagelijkse gebeuren opgepakt wordt, zoals boodschappen doen, het bereiden van eten, schoonmaken, het uitlaten van de honden en dieren voederen. Helpen in de moestuin, het zelf zaaien, onderhouden en oogsten. Marscha en haar man bereiden op dit moment een buitenproject voor. "Bijvoorbeeld het schoffelen van de tuinen bij De Witte Poort in Aarle-Rixtel", weet Marscha te melden. Met deze projecten is het doel mensen zich al werkend en betrokken THUIS in Laarbeek te laten voelen. De Werkgroep vraagt blijvende aandacht voor dergelijke belangrijke maatschappelijke initiatieven.