Afbeelding

Niek van der Zanden neemt vandaag afscheid

Onderwijs

“Ik ben bestuurder, maar in mijn hart blijf ik schoolmeester”


Niek van der Zanden neemt vandaag afscheid als voorzitter van Eenbes Basisonderwijs


Beek en Donk – Niek van der Zanden stopt als bestuurder van Eenbes Basisonderwijs. Na twaalf jaar vindt Niek, beter bekend als ‘meneer Niek’ van Basisschool De Raagten, het tijd om meer balans in werk en privé te vinden. Dit betekent echter niet dat hij thuis op de bank gaat zitten. “Misschien ga ik wel werken bij de inspectie of zoek ik iets in het passend onderwijs. Ik heb een groot netwerk, dus dat komt wel goed.”


Bij Eenbes breekt een nieuwe koersplanperiode aan. Dit is een periode van vier jaar, waarin nieuwe doelen worden vastgesteld voor scholen. Niek is nu 58 jaar en ziet zichzelf niet nog vier jaar bij Eenbes werken. Na 38 jaar hard werken in het onderwijs is hij toe aan iets meer vrije tijd en zoals Niek zelf zegt: “Als ik ergens aan begin, moet ik er honderd procent voor willen gaan en de periode netjes afmaken.”

Niek heeft altijd in het onderwijs gewerkt. Van leraar, naar directeur en van directeur naar bestuurder bij Eenbes. Hier heeft de ex-voorzitter een duidelijke reden voor: “Als ik altijd hetzelfde was blijven doen, zou het nieuwe er op een gegeven moment vanaf zijn. Je kunt beter vertrekken met de gedachte: eigenlijk was dit toch wel heel leuk, dan dat je stopt op het moment dat je het helemaal hebt gehad met die baan. Dat gevoel heb ik nooit gehad. Ook nu bij Eenbes niet.”

Toch geeft ‘meneer Niek’ toe dat zijn beroep als schoolmeester altijd in zijn hoofd is blijven zitten. “Als leraar kun je het meeste betekenen voor de leerlingen. Je kunt kinderen maken en breken. Ik ben dan wel bestuurder, maar in mijn hart zal ik altijd een schoolmeester blijven”, vertelt hij.

Ondanks dat Niek steeds een stapje verder weg van kinderen is gaan staan in zijn loopbaan, heeft hij de leerlingen altijd op de eerste plaats gezet. “Als je de kwaliteit van het onderwijs kunt verbeteren, doe je dat voor al die kinderen. Ik probeer bij alles wat ik doe als bestuurder daaraan te denken. Het moet ten goede komen aan alle jongens en meisjes in de klas”, zegt hij vriendelijk.

De tip die Niek dan ook mee wil geven aan alle leidinggevenden en bestuursleden in het onderwijs is het volgende: “Welke functie je ook hebt in het onderwijs, je moet altijd hart hebben voor de leerlingen in de klas. Denk altijd bij jezelf: Is dit nou goed voor de kinderen?”

Niek van der Zanden neemt vandaag (12 december) afscheid. Wie hem gaat opvolgen is nog niet bekend.