Afbeelding

Overdekte boulesbaan in Mariahout nog altijd niet rond

NULL

Overdekte boulesbaan in Mariahout nog altijd niet rond


Mariahout – Nadat jeu-de-boulesvereniging ’t Trefpunt uit Mariahout in een kippenhok en een loods hun sport heeft moeten beoefenen, vonden zij het tijd voor een overdekte baan. Dit bleek door extra kosten van de gemeente Laarbeek makkelijker gezegd dan gedaan.

Voorzitster van ’t Trefpunt Phiel Rooijackers en voorzitter van ouderenbond KBO Mariahout Tiny van Leuken vertellen over hun streven naar een verwarmd spelletje jeu-de-boules.

Gesprek met gemeente
Als de vereniging alles zelf zou bouwen, kwam de begroting uit op ongeveer €37.000 euro. Dit geld hoopt de vereniging bij elkaar te krijgen door fondsenwerving en het uitgeven van aandelen of obligaties. De plaats van de baan was bepaald, tussen de korf- en voetbalvelden op sportpark Heibunders in Mariahout, en dus was het tijd voor een gesprek met gemeente Laarbeek.

De gemeente telde een bedrag van ongeveer €13,000 op bij de begroting voor legeskosten en kosten voor bestemmingswijziging en de omgevingsvergunning. Dit kon de vereniging niet zomaar ophoesten. “Na een goed gesprek was de gemeente bereid om de legeskosten van €2300, - te betalen, hier waren we erg blij mee, maar het was niet genoeg”, vertelt Tiny.

Zorg om Dorp
Daardoor besloten Tiny en Phiel de hulp in te schakelen van vereniging ‘Zorg om het Dorp’. “Zij hebben natuurlijk meer ‘power’ dan wij”, zegt Tiny overtuigend. Dit was een succes. Doordat ook deze vereniging met de wethouders ging praten, nam de gemeente ook de verplichte investering in het landschapsvoorziening voor hun rekening, zijnde ruim €5500, -.

€5000, -
“De trein is reizende, we moeten het nu alleen nog op de rails krijgen”, spreekt Tiny wijs. Na alle hulp van de gemeente, komt de jeu-de-boulesvereniging nog altijd €5000, - tekort. Toch zijn beide voorzitters heilig overtuigd dat ze al het geld bij elkaar krijgen. Het liefst van de gemeente. “De gemeente vindt het heel belangrijk om eenzame ouderen uit hun isolement te halen. 37 van de 75 leden van ’t Trefpunt zijn alleenstaand. Als de gemeente er niet voor zorgt dat deze binnenbaan er komt, zou dat niet stromen met het beleid”, beargumenteert Phiel.

Stoute schoenen
De boulesvereniging was het iedere keer verhuizen in de winter zat. Zij wilde in de toekomst een overdekte boulesbaan. Phiel en Tiny besloten de stoute schoenen aan te trekken en het plan waar te maken. “Als we hadden geweten wat er allemaal bij kwam kijken, waren we er waarschijnlijk nooit aan begonnen”, bekent Phiel.

Toch blijven Phiel Rooijackers en Tiny van Leuken zich verder inzetten. Dit doen ze in een plastic tent met warmtelampen op het Oranjeplein, waar de koffie en Schrobbelèr hen warm zal houden.