Afbeelding

25-jarige Runnersclub Lieshout viert feest

Sportnieuws

25-jarige Runnersclub Lieshout viert feest


Lieshout – Het was afgelopen woensdag precies 25 jaar geleden dat Runnersclub Lieshout (RCL) werd opgericht. De Runnersclub wil stilstaan bij dit heuglijke feit - al past stilstaan minder goed bij hardlopers en wandelaars - en viert daarom vandaag feest in ‘De Couwenbergh’ in Aarle-Rixtel. De MooiLaarbeekKrant praatte met Theo Pardoel, één van de oprichters van Runnersclub Lieshout en met Mies van Berlo, lid van het eerste uur.


Oranjecomité en Oranjeloop
Theo brandt los: “In het voorjaar van 1988 werd ik uitgenodigd door Tijn Dekkers en Mies Bongers van het Oranjecomité Lieshout. De heren hadden mij zien hardlopen en vroegen of ik een marathon wilde organiseren als aanvulling op het Oranjefeest. Daar voelde ik wel voor, maar een marathon vond ik te hoog gegrepen. Ik stelde voor om te beginnen met een 5-, 10- en 15 kilometerloop. Mies Bongers en ik gingen aan de slag. De publiciteit werd gezocht om het hardlopen te promoten en tot onze verbazing kwamen er ongeveer 25 dames en heren naar de eerste looptraining. Bij molen Sanders hingen we de jas aan een spijker en de training begon. Beetje rekken, strekken en enkele kilometers lopen. Na een oproep werd de club nog wat groter: het liep lekker.”

De eerste Oranjeloop in 1988 werd zo’n succes dat dit leidde tot de oprichting van Runnersclub Lieshout: de hardlopers hadden de smaak te pakken.

Geboorteloop is nu Duvelscross
Op 11 december 1988 werd RCL op ludieke wijze ‘geboren’ op ’t Hof in Lieshout. Veel lopers waren aanwezig, verkleed als baby, als ooievaar of in een doktersjas. Dokter Lindeman hielp bij ‘de bevalling’ van Lia Donkers-van Erp. Zij zette de jongste loper, Koen Schepers, op de wereld, waarmee Runnersclub Lieshout geboren was. ’s Middags deed burgemeester Piet van Hout aangifte van de geboorte van Runnersclub Lieshout in de feestzaal van ‘De Koekoek’. Speciale aandacht was er voor het loperstenue bestaande uit een wit T-shirt met daaroverheen een licht oranje hesje met een horizontale blauwe lijn, waarna het feest werd voortgezet.

Een vereniging met kracht
Theo Pardoel en Mies van Berlo vertellen over de aanleg van de baan en de speciale 24-uurs-run op zaterdag 1 juni 1991. Deze sponsorloop met Olympisch vuur leverde een mooi bedrag op waarmee, samen met de handboogvereniging, een eigen onderkomen kon worden gebouwd aan de Provinciale weg. Theo: “Bij de start van de club was het één grote familie. We hebben veel zelf gedaan. Denk bijvoorbeeld aan de baan. Van dat zwarte zand hebben we een hoge berg gemaakt. Dat kwam later mooi uit voor de krachttrainingen. Via Isodoor Vereijken kregen we 1300 ‘bandjes voor de baanafzetting’ van de Gemertse Atletiek Club. We zijn dagen bezig geweest om die te leggen.”

Professioneel
“Er werden bij de club bevoegde trainers ingezet”, vervolgt Mies het verhaal. “Denk aan: Henk Berkers, die later hoofdtrainer werd, Arnoud van der Kam, Anja de Greef, Wim Hellebrekers en Theo Pardoel. Het waren de eerstelingen die veel gedaan hebben. Ik hoop dat ik niemand vergeet.”

Er werd hard getraind bij RCL en meegedaan aan evenementen: de marathon van Eindhoven, Etten-Leur en ga zo maar door. Speciaal was de 10e Oranjeloop door Laarbeek met als nieuw onderdeel: de halve marathon. Theo: “En wat te denken van de mooie aanvulling op het hardlopen? Sinds 11 januari 2006 is de Runnersclub namelijk uitgebreid met een afdeling ‘sportief wandelen’.”

Prachtige vereniging
Runnersclub Lieshout is een gezonde vereniging met precies 200 leden, bestaande uit hardlopers en wandelaars. Theo: “Het is een prachtige vereniging die het leefklimaat omhoog brengt in Lieshout”, waarna Mies trots besluit met de woorden: “De goede gedachte van de gezondheidsteams leeft eigenlijk al 25 jaar bij de Runnersclub.”