Laarbeek: een sportieve gemeente

NULL

Laarbeek: een sportieve gemeente


Laarbeek – Volgens 70% van de inwoners is Laarbeek een sportieve gemeente. Dit blijkt uit de enquête van TipMooiLaarbeek.nl. De gemeente heeft hier een groot aandeel in. Ruim 50% vindt dat de gemeente goed tot zeer goed het sportgedrag van hun inwoners stimuleert. Opvallend is dat 32% van diezelfde mensen niet aan een sport doet.

Alle sporten
Volgens de inwoners van Laarbeek is de gemeente sportief, omdat het een erg grote diversiteit aan sporten aan kan bieden. Zowel de binnen- als de buitensporten zijn goed vertegenwoordigd. De sporten die het meest beoefend worden zijn tennis (11%), wandelsporten (10%) en voetbal (7%). Daarnaast brengen velen regelmatig een bezoekje aan de sportschool (9%).

Een tevreden wethouder
Wethouder Joan Briels is positief over de resultaten van de enquête. “68% van de Laarbekenaren doet regelmatig aan sport, daar mag ik als wethouder sport en welzijn zeer tevreden over zijn”, vertelt hij.

Joan: "Door middel van het onderhouden van sporthallen, sportparken en gezonde initiatieven zoals ‘De gezondheidsrace’ probeert de gemeente ook de overgebleven 32% over de streep te trekken. Maar gezondheid zit hem niet alleen in sport”, zegt hij stellig. “Het gaat er niet om wie het hardst kan rennen, het gaat om een gezonde levensstijl.” De wethouder duidt hier op het sociale aspect van een sport beoefenen en ook op de eetgewoontes.

Fiets- en wandelpaden
Een aantal negatieve opmerkingen over Laarbeek als sportieve gemeente, gingen over de wandel- en fietspaden. Hierin zou de gemeente volgens de invullers achterlopen bij andere gemeentes.

De wethouder deelt de mening van de fietspaden, deze zouden inderdaad beter kunnen. Over de wandelpaden zegt hij het volgende: “Juist in Laarbeek zijn de wandelpaden heel divers, maar misschien zijn ze nog niet allemaal ontdekt. Ook kan ik me voorstellen dat sommige wandelpaden niet heel comfortabel lopen, maar we gaan deze paden niet asfalteren. Dat is zonde van het terrein en de natuur.”

Sportverenigingen
‘Men is zelf in staat om de keuze te maken om te gaan sporten of niet, de gemeente is hierbij niet nodig om men te stimuleren’. Zo luidt een rake opmerking van een Laarbekenaar uit de enquête. Joan Briels kan zich in deze opmerking vinden: “De gemeente moet mensen in de gelegenheid stellen om te sporten door de juiste faciliteiten en initiatieven aan te bieden. Uiteindelijk moeten ze het zelf doen.”

De wethouder wil ook even kwijt dat hij trots is op al de sportverenigingen in Laarbeek. “De gemeente kan alleen helpen met faciliteren en ondersteunen, maar de verenigingen moeten het sporten mogelijk maken. Ik vind dat de verenigingen dit goed oppakken en er actief mee bezig zijn”, besluit hij.