Catalaanse kerststal in Lieshout

NULL

Catalaanse kerststal in Lieshout


Lieshout - Broeder Josep uit Lieshout vindt de Nederlandse kerststallen over het algemeen mooi, maar saai. In zijn vaderland Catalonië maken ze daar meer werk van. Een voorbeeld hiervan is te zien in de Sint Servatius kerk in Lieshout gedurende de beide kerstdagen, de zondag na Kerst en Nieuwjaarsdag van 14.00 uur tot 16.00 uur.

Broeder Josep woont al vele jaren in Nederland, maar de Catalaanse kerststal is hij trouw gebleven. Met behulp van Catalaanse vrienden bouwde hij ook dit jaar weer in Lieshout een heuse Catalaanse kerststal.

Het woord ‘kerststal’ suggereert dat het om een uitbeelding van enkel het kerstgebeuren gaat en dat is bij de Catalaanse kerststallen nooit het geval. Die laten veel meer gebeurtenissen zien: de aankondiging aan Maria, Maria op bezoek bij Elisabeth, Jozef en Maria op zoek naar een herberg, de aanbidding van de koningen, de vlucht naar Egypte en natuurlijk groots de geboorte van Jezus in de stal. Alles verfraait met waterpartijen en diverse andere attributen.

U bent van harte uitgenodigd om de Catalaanse kerststal en nog talrijke andere kerststallen en kerststalletjes, waaronder de parochie kerststal, te bekijken. Het Gilde houdt deze uren de wacht bij de stal. Broeder Josep bedankt allen die hem geholpen hebben de Catalaanse kerststal op te bouwen.